Zamia (Zamioculcas) Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Zamia bitkisi bakımı nasıl yapılır? Zamia bitkisi çeşitleri nelerdir? Zamia bitkisi özellikleri nelerdir? Zamia bitkisi nerede yetiştirilmektedir? Zamia bitkisi nerede konumlandırılmalıdır? Zamia bitkisi nasıl sulanmalıdır? Zamia bitkisinin toprak çeşidi nasıl olmalıdır? Zamia bitkisinin anavatanı neresidir? Zamia bitkisi nasıl budanmalıdır? Zamia bitkisi hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Zamia Bitkisi Nedir?

Zamia bitkisi özellikle iç mekan bitkisi olarak kullanılan bir bitkidir. Zamia bitkisinin ayrık dallarından uzanan sık ve parlak yaprakları vardır. Bu yapraklar ise etli bir yapıya sahiptir. Zamia bitkisinin anavatanı Güney Afrika’dır. Zamia bitkisi, Araceae familyasına ait bir bitkidir.

Zamia bitkisinin en önemli özelliği ise gövdesiyle su depolayabilmesidir. Yapraklarının açık yeşil tonda olması ve parlak olmasından dolayı son zamanlarda sıkça tercih edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Zamia bitkisinin bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir. Oldukça dayanıklı bir yapısı vardır ve uzun süre susuz kalabilir.

Zamia Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Zamia bitkisi dayanıklı bir bitki türüdür. Zamia bitkisi sulanmadığı zaman 3 veya 4 ay kadar kupkuru toprakta yaşamını sürdürebilmektedir. Zamia bitkisini dikkatsiz veya özensiz bir şekilde suladığınız zaman bitkinizin çürümesine neden olabilirsiniz. Zamia bitkisi gövdesinde gelişimini sürdürebilecek kadar su depolayabilen bir bitkidir. Ayrıca bu bitki -4 vr -5 derecedeki hava şartlarına da dayanabilen bir bitkidir. Bu soğuk dönemlerde sadece yapraklarını dökebilir. Yaprak dökme dönemi ise zamia bitkisi için normal bir süreçtir. Zamia bitkisi bahar ayında tekrar canlanarak yaprak üretmeye devam etmektedir.

Zamia bitkisine iyi bakım uygulandığı zaman bir insan boyuna gelebilecek bir büyüklüğe sahip olabilmektedir.

Zamia bitkisi aydınlığı seven bir bitkidir. Ancak bu bitki direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Zamia bitkisini yarı aydınlık ve nemli olan ortamlarda konumlandırabilirsiniz. Aşırı soğuk veya sıcak olan yerlerden hoşlanmamaktadır. Aynı zamanda hava akımı olan yerlerde konumlandırmamanız gerekmektedir. Zamia bitkisinin bulunduğu yerin mutlaka havadar olması ve geniş olması gerekmektedir.

Zamia bitkisi için gerekli olan tüm detayları yerine getirdiğiniz takdirde gelişiminde herhangi bir problem yaşamazsınız. Zamia bitkisi aşırı soğuk havalara maruz bırakılmamalıdır. Bunun yanı sıra direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekmektedir.

Zamia bitkisi kış şartlarına karşı dayanıklı bir bitkidir. Ancak hava akımı olan yerlerde konumlandırılmaması gerekmektedir. Kış aylarında toprağı kuruduğu zaman sulama yapmanız gerekmektedir. Sulama yaparken yüzeysel bir şekilde toprağı sulamanız gerekmektedir. Yaz aylarında sulama yaparken haftada bir kez veya hava sıcaklığına göre haftada iki kez sulamanız yeterli olacaktır.

Zamia Bitkisinin Toprak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Zamia bitkisi toprak ayırt eden bir bitki türüdür. Toprağının içerisinde kum, torf ve çakıl taşı olması gerekmektedir. Çakıl taşı yoksa eğer çakıl taşı yerine kil de kullanabilirsiniz. Bitkinizin toprağına besin takviyesi yapmak istediğiniz zaman bunu mutlaka yaz aylarında yapmanız gerekmektedir. Saksı seçimi konusunda ise büyük bir saksıya gerek yoktur. Zamia bitkisi aşırı köklenen bir bitki türü değildir. Zamia bitkisinin köklerinin sığdığı kadar bir büyüklükte olması gerekmektedir.

Zamia bitkisinin toprağı değiştirmek istediğiniz zaman 2 yılda bir değişiklik yapmanız gerekmektedir. Toprağı değişildiği zaman bitkiniz kesinlikle susuz bırakılmamalıdır. Bu sayede toprak değişimini daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Zamia Bitkisi Nasıl Çoğaltılmaktadır?

Zamia bitkisi fazladan kök verdiği zaman ve dallarından fazladan yaprak verdiği zaman dikkatli bir şekilde yumruları ayırıp ayrı bir saksıya ekimini yapabilirsiniz. Çelikleme yöntemi ile zamia bitkisini kolay bir şekilde çoğaltabilirsiniz.

Zamia bitkisini çoğaltabilmek için uzun saplı bir yaprağın sapa birleşmiş olan kısmından kesmeniz gerekmektedir. Kesmiş olduğunuz yaprağı ise birkaç saat bekletmeniz gerekmektedir. Daha sonra ise dip kısımlarından toprağa ekimini sağlayınız. Toprağa ekimini yaptıktan sonra mutlaka toprağın nemli olmasını sağlamanız gerekmektedir. Ekim sırasında ise mutlaka can suyu vermeniz gerekmektedir. 1 veya 2 ay sonra ise kesmiş olduğunuz bu yaprak köklenecektir. Herhangi bir gelişme gördüğünüz zaman mutlaka sulama yapmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.