Susuzluğa En Dayanıklı Bitkiler Hangileridir?

Bütün bitkiler elbette gelişmek ve büyümek için su ister. Ancak doğamızda kendiliğinden yetişen ve kurak iklimlerde hiç 6 ay boyunca su almadan varlıklarını sürdürebilen bazı bitkiler vardır. Bu tarz bitkileri suya boğmak doğal yapılarına zarar verir.

Evinizde, ofisinizde veya bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkilerin özelliklerini ve yetiştirilme tarzlarını bilmeniz gerekmektedir. Her çiçeğin su isteği veya toprak isteği farklı olmaktadır. Bazı bitkilere fazla su vermeniz gerekirken bazı bitkilere ise su vermenize gerek yoktur. Susuz yaşamayı seven bitkiler genellikle doğal ortama alışmış ve doğal ortamda kendine bakmayı bilen bitkilerdir. Susuzluğa dayanıklı bitkileri bu blog konumuzda sizler için aşağıda sıraladık.

Fetuska

Sın yıllarda bahçelerde rağbet gösteren Fetuska bitkisinin boyu 50 santimetreye kadar ulaşabilmektedir.

Ayrıca bu bitkinin sivri, ince ve sert yeşil gri yaprakları vardır. Bu yapraklar sonbaharda sarıya dönmektedir. Özellikle bordürlerde ve kayalık bahçesinde kendini çok güzel göstermektedir. Çiçekli olan mevsim bitkilerinize komşuluk yapabilir.

Gaura

Son zamanların vazgeçilmez ve sıkça tercih edilen bitkileri arasında yer alan Gaura, su istemeyen ve susuzluğa dayanabilen bitkiler arasında yer almaktadır. Bu bitkinin çiçekleri açık pembeden koyu kırmızıya doğru değişmektedir.

Gaura bitkisi kışın yaprakları dökmektedir. Kuru çalı bir görünüm elde eder. Meydana gelen bu kuru çalı kısımlarının Şubat ayının sonu gibi dipten kesilmesi gerekmektedir. Kesim sırasında yeniden yeşeren yaprakları görmeniz mümkündür. Bu bitkinin köklerini ayırarak çoğaltabilirsiniz. Sıcağa oldukça dayanıklı olan Gaura ara ara su isteyebilir. Bulunduğu bölgeye göre çiçekleri solan bu bitkinin iyi bir budama sonucunda çiçekleri tekrar 1 ay sonra yeniden çıkmaktadır.

Gazanya

Gazanya sıcağa ve susuzluğa karşı dayanıklı olan bir diğer bitki türleri arasında yer almaktadır. Koyu yeşil yapraklara sahip olan Gazanya’nın, grimsi yaprakları ve sarı küçük çiçekleri vardır.

Taş aralarına ve bordürlere dikilen Gazanya, iyi bir yer örtücü olarak bilinir. Sonbahar mevsimine kadar çiçek açmaktadır. Kireçli toprağı seven Gazanya’nıın çiçekleri solduğu zaman çiçeklerinin kesilmesi gerekmektedir. Bu sayede çiçeklenmesi sürebilir.

Helianthemum

Bir diğer adı ile Gün Gülü olarak bilinen bu bitki Temmuz ve Eylül aylarında çiçeklenmektedir. Kuraklığa karşı dayanıklı bir bitki olan Gün Gülü diğer bitkiler gibi susuzluğa karşı da oldukça dayanıklıdır. Ayrıca Gün Gülü, taşlı ve kireçli toprakları sevmektedir.

Helichrysum

Bu bitkinin pek çok ismini vardır. Halk arasında Altın Çiçeği, Solmaz Çiçek veya Ölümsüz Çiçek olarak adlandırılan bu bitki de susuzluğa karşı oldukça iyi bir direnç göstermektedir.

Helichrysum bitkisinin tohumları paketlenmiş bir şekilde satılmaktadır. Sarı renktte olan Helichrysum bitkisi bahçelerinize veya ofislerinize ayrı bir hava kazandırabilir. Zahmetsiz ve oldukça kolay bir bakımı vardır.

Hypreicum

Halk arasında Sarı Kantaron olarak bilinen bu bitkinin ülkemizde çeşitli türleri bulunmaktadır. Süs bahçelerinden yaban doğaya kadar yayılan Sarı Kantaron bitkisinin bir diğer adı ise Delik Otu’dur. Sarı Kantaron bitkisinin yabani olarak yetişenlerinin kansere iyi geldiği söylenilmektedir. Bu nedenle bu bitkiye Kanser Otu da denilmektedir.

Ayrıca kurutulmuş çiçeklerinden yapılan çayın mide ağrılarına iyi geldiği söylenilmektedir. Lakin bu konu hakkında yine de bir uzmana danışmanız da fayda vardır.

Karabaşotu Ve Lavanta

Lavanta’nın hepimiz kokusuna bayılırız. Bahçelerin vazgeçilmez bitkisi olan Lavanta’nın en büyük düşmanı ise bol sudur. Lavanta’yı eğer bol sularsanız çürümesine neden olursunuz. Lavantanın fidelerini kumlu geçirgen kireçli topraklara dikmeniz gerekmektedir. Ayrıca dikim sırasında derine dikmeniz gerekir.

Dikim sonrasında çevresine açılan derin havuz içerisine bir miktar su verebilirsiniz. Bu şekilde köklerine derine gidecek ve daha sonra kendi su ihtiyacını karşılayacaktır.

Lavanta için damlama sistemi tavsiye edilmemektedir. Yuvarlak olan formunu koruyabilmek için çiçeklenme sonrasında ve bir de Mart ayında yeşil dallarının budanması gerekmektedir. Hiç budanmamış olan Lavanta’nın çalıları zaman içerisinde odunlaşır ve bu bölgede daha sonra budama yapılmaz.

Karabaşotu’nun ise yaprakları kokmaktadır. Bunun yanı sıra çiçeklerinde herhangi bir koku olmaz. Karabaşotu’nun karaciğer dostu ve damar açıcı olduğu söylenilmektedir. Ayrıca kurutulmuş çiçekleri ile çay içilmektedir.

Zakkum

Zakkum genellikle bahçelerde dışlanan bir güzellik olup kuraklığa hiç aldırmadan sıkça çiçek vermektedir. Su istemeyen ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı olan Zakkum’un bakımı oldukça kolay ve basittir. Yazın kuruyan dere yatağı bitkisi olan Zakkum, kış aylarında ise yağan yağmurlar ile suya doymaktadır. Bu nedenle yaz aylarında su istemez.

Bahçelerde çit görevi gören Zakkum bitkisi özellikle büyük saksılarda çok güzel görünmektedir.

Kekik Ve Mercanköşk

Suya karşı oldukça dayanıklı olan ve dış mekan bitkileri olan kekik ve mercanköşk bitkilerinin hem görsel amaçlı hem de şifa amaçlı hemen hemen her evde bulunması gerekmektedir.

30 doğal türü olan kekik bitkisi kuraklığa karşı oldukça dayanıklıdır. Aynı zamanda bakımı da bir hayli kolaydır.

Step Lavantası

Su istemeyen ve kuraklığa karşı oldukça iyi bir direnç gösteren Step Lavantası, Lavanta bitkisinin ailesindendir. Gri yaprakları ve mavi çiçekleri ile ortama muhteşem bir koku yayan Step Lavantası, ülkemizin seralarında yetiştirilmektedir.

Kesinlikle bahçenize dikmeniz gereken ve bakımı oldukça kolay olan bir bitkidir.

Alev Çalısı

Muhteşem görüntüsü ile bahçenize veya ofisinize renk katacak olan Alev Çalısı, su istemeyen ve bakımı oldukça kolay olan bir bitkidir. Çit bitkisi olarak genellikle önerilen bu bitkinin ilk sürgününde uç kısımları kızarmaktadır.

İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde sürgünleri kızaran bu çalının muhteşem bir görüntüsü vardır.

Misket Gülü

Tırmanıcı bir bitki türü olan Misket Gülü, sıcak ve kurak iklime karşı oldukça dayanıklıdır.

Mayıs ayında kokulu bir çiçeklenme veren Misket Gülünü kesinlikle bahçelerinize öneririz. Pembe çiçeklere sahip olan Misket Gülünün bakımı oldukça kolaydır. Susuzluğa karşı ise oldukça iyi bir direnç göstermektedir.

Kuşburnu

Kuşburnu veya bir diğer adı ile Yaban Gülü, hemen hemen herkesin bahçesinde yetiştirdiği veya bildiği bir bitkidir. Çalı görünümlü bir bitki türü olan Kuşburnu, C vitamini deposudur.

Kurutulmuş çiçeklerinden ve tomurcuklarından çayı yapılıp içilmektedir. Susuzluğa ve kuralığa karşı dayanıklıdır.

Biberiye

Bahçelerimizde genellikle çit görevi gören biberiye, mavi çiçekleri ve kokulu minik çamı andıran yaprakları ile güzel bir görüntüye sahiptir. Yaprakları özellikle et yemeklerinin vazgeçilmezidir. Mavi çiçekleri ile kurutularak çay yapılmaktadır. Genellikle şifa niyetine içilmektedir.

Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen çalı tipi bir ot olan biberiyenin 50 ile 100 santimetre aralığında bir boyu vardır. Kışın yapraklarınız dökmez ve budamaya da elverişlidir. Yaz aylarını kurak ve kışları yağışlı geçen yerlerde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Mor tonlarında çiçekleri olan Biberiye, saksıda da yetiştirilebilmektedir.

Adaçayı

Adaçayı pek çoğumuzun bildiği bir bitki türüdür. Gri renkteki tüyümsü yaprakları ve pembe çiçekleri olan Adaçayı, bakım istemeyen ve kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitkidir.

Bahçenizde kendi başına idare edebilecek bir diğer bitki türleri arasında yer almaktadır. Kış aylarında özellikle kurutulmuş yapraklarından yapılan çayı ile şifa niyetine içilmektedir. Soğuk algınlığına iyi geldiği söylenilen Adaçayının aynı zamanda gargara yapılarak boğaz yangınlarına da iyi geldiği söylenilmektedir.