Saray Çiçeği (Hezaren) Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Saray çiçeği bakımı nasıl yapılır? Saray çiçeği çeşitleri nelerdir? Saray çiçeği özellikleri nelerdir? Saray çiçeği sulaması nasıl yapılır? Saray çiçeğinin budaması nasıl yapılır? Saray çiçeğinin toprak değişimi nasıl olmalıdır? Saray çiçeği nerede konumlandırılmalıdır? Saray çiçeği nasıl yetiştirilir? Saray çiçeği tohumu nasıl ekilir? Saray çiçeği hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Saray Çiçeği Nedir?

Saray çiçeğinin bir diğer adı Hazeran Çiçeğidir. Halk arasında hazeran çiçeği olarak adlandırılan saray çiçeği, sarı, mavi, kırmızı ve beyaz renkli çiçeklere sahiptir. Bu çiçeğin yaprakları daha çok dip kısımlarında yer almaktadır. Uzun ömürlü olan türlerinin boyları yaklaşık olarak 180 santimetreye kadar çıkabilmektedir. Kısa ömürlü olanları ise 120 santimetreye kadar çıkmaktadır.

Saray çiçeğinin çiçekleri başak veya salkım şeklindedir. Gösterişli yapısı ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

Saray Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Saray çiçeği özellikleri bol güneş alan ortamları çok sevmektedir. Suyu iyi bir şekilde emen hafif yapılı topraklarda kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Çiçeğinin iyi bir şekilde yetişebilmesi ve gelişebilmesi için toprağının iyi bir kalitede olması önemlidir. Oldukça hassas bir yapısı vardır. Bu nedenle ekimi yapıldıktan sonra toprak zararlılarının ona ulaşmasını engelleyebilmek için toprağına devamlı olacak şekilde kireç atılması gerekmektedir.

Ayrıca hassas bir yapıya sahip olduğu için çiçeklerin sağa veya sola eğilim göstermemesi için etrafına sırık dikilmesi gerekir.

Çiçekleri uzamaya başladığı zaman bitkinin üst kısmından 20 santimetre kadar budama yapabilirsiniz. Budama sonrasında daha güçlü sürgünler verdiğini göreceksiniz. Saray çiçeğinin kök kısımları bol suya ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanı sıra devamlı olmak şartıyla düzenli bir şekilde sulanmaya ihtiyaç duyar. Çiçeğinizin daha iyi bir gelişim gösterebilmesi için organik ve hayvansal gübre kullanmanız gerekmektedir.

Saray çiçeğinin yaz aylarında nem kaybını önleyebilmek için kök kısımlarına çim parçacıkları veya yaprak koyabilirsiniz. Saray çiçeği bunların yanı sıra özel bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Toprağı kuruduğu zaman sulama yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra rüzgara karşı korumanız gerekir. Güneş ışığını direk olarak almaktan hoşlanmaz. Bu nedenle güneş ışığını daha dolaylı yoldan alabileceği bir yere koymanız gerekmektedir.

Saray Çiçeği Ekimi Nasıl Yapılmalıdır?

Saray çiçeğinin tohumlarını ekmeden önce bir süre su içerisinde bekletmeniz gerekmektedir. Tohumların bu sayede yumuşamasını sağlayacaksınız. Yumuşayan tohumları daha sonra toprağa serperek ve üzerine belli bir miktar torf toprak karışımını ekleyerek ekim işlemini tamamlamış olursunuz. Ekimini yaptıktan sonra toprağını nemlendirmeyi unutmayınız.

Ekim sonrasında sulama yaparken tohumları yerinden oynatmamaya özen göstermelisiniz.

Saray çiçeğinin tohumunun ekili olduğu yerin üzerine naylon poşet koyarak sera etkisi yapabilirsiniz. Bu işlem sayesinde 2 hafta ile 4 haftaya kadar çimlenme başlayacaktır. Tohumlama işlemini yaz aylarında yapmanız gerekmektedir. Eylül ve Ekim ayında ise fideler belli bir büyüklüğe kadar gelebilmektedir.

Saray çiçeğini çoğaltabilmek için tohumları kullanılmaktadır. Tohumdan yetiştirmek biraz zorlu ve zahmetli bir iş olduğu için bitkiyi hazır bir şekilde alıp yetiştirmeniz tavsiye edilmektedir. Saray çiçeğini sulama konusunda suyu çok seven bitkiler arasında yer almaktadır. Toprağı nemli olduğu zamanlarda kesinlikle sulamamalısınız.

Saray Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Saray çiçeği, görünümü ve gösterişli olması nedeniyle düğün çiçekleri kategorisinde yer almaktadır. Bu nedenle düğünlerde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Sıcak bölgelerde yetiştirilen bir çiçek türüdür. Bunun yanı sıra Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açmaktadır.

Hazeran çiçeği olarak adlandırılan bu bitki türü genellikle saray çiçeği olarak bilinmektedir.

Saray çiçeğinin boyu yaklaşık 120 santimetre ile 100 santimetre arasında değişmektedir. Güneşli olan bölgeleri ve alanları daha çok sevmektedir. Ekimi yapıldıktan 25 veya 30 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Hemen hemen her çeşit toprağa kısa sürede uyum sağlayabilen bir özelliğe sahiptir. Çiçeklerinin renkleri genellikle pembe, mor, mavi ve beyazdır.

Tohumunun toprağın 1 santimetrelik derinliğine ekilmesi gerekir. Bol sulama yapıldığında ve bol güneş ışığı aldığında daha çok çiçek açmaktadır. Saray çiçeğinin bazı diğer çiçeklere göre herhangi bir faydası bulunmamaktadır.