Mine Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Mine çiçeği nedir? Mine çiçeği nasıl yetiştirilir? Mine çiçeği çeşitleri nelerdir? Mine çiçeği özellikleri nelerdir? Mine çiçeği anavatanı neresidir? Mine çiçeği nasıl sulanmalıdır? Mine çiçeğinin toprak değişimi nasıl olur? Mine çiçeği nasıl budanmalıdır? Mine çiçeği bakımı nasıl yapılmalıdır? Mine çiçeği hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Mine Çiçeği Nedir?

Mine çiçeğinin Latince adı Verbena Officinalis olarak bilinmektedir. Ülkemizde ise Mine çiçeği isminin yanı sıra güvercin otu veya kanotu olarak da adlandırılmaktadır. Oldukça güzel bir kokuya sahip olan mine çiçeğinin koyu yeşil ve tüylü yaprakları vardır. Eflatun, kırmızı, mor, mavi ve menekşe renginde olanlarını görmeniz mümkündür. Mine çiçeğinin büyüdüğü zaman boyu 100 santimetreye kadar ulaşabilmektedir.

Uzun ömürlü bir çiçek türü olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra yılın her mevsiminde ve her iklim şartında yetiştirilebilmektedir.

Ülkemizde özellikle Marmara, İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde sıkça görülmektedir. Mine çiçeği özellikle dökmüş olduğu tohumları ile çoğaltılmaktadır? Ekim zamanı Mart ayında olmalıdır. Mart ayında ekimini yaptığınız mine çiçeği Temmuz ayında ve Eylül ayında çiçek açabilmektedir. Toprak ve iklim şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir çiçek türüdür. Mine çiçeğinin bakımı oldukça kolay ve basittir.

Güneşsiz bir ortamda yetiştirmeniz uygun görülmektedir. Bunun yanı sıra neme az ihtiyaç duymaktadır ve bol güneşli ortamda da yetiştirmeniz mümkündür. Toprağının orta derecede nemli olması gerekmektedir. Mine çiçeği nazlı bir çiçek türü değildir. Toprak ayrımı yapmayan ve kısa süre içerisinde büyüme gösteren bir çiçek türüdür. Bahçenizde eğer çiçek eksiğiniz veya çim eksiğiniz varsa mutlaka mine çiçeğini ekmenizi tavsiye ediyoruz. Yer örtücü bir çiçek ve bitki türü olarak da bilinmektedir.

Bahçenin yanı sıra saksı içerisinde balkonunuzda da yetiştirebilirsiniz. Bahar aylarında ölü dallarını keserek budamasını kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Küflü alanlar ve küfün olduğu her yer bu bitkiye zarar vermektedir. Sulama yapılırken ise mutlaka topraktan sulamasını yapmanız gerekir.

Mine Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Mine çiçeği, diğer çiçek türlerine göre narin bir yapıya sahip değildir. Bunun yanı sıra bakımı kolay ve basittir. Mine çiçeği her şartta ayakta durabilecek bir çiçek türüdür. Bunun yanı sıra diğer çiçek türlerinde olduğu gibi bu çiçek türünde de dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır.

Mine çiçeği çok fazla su isteyen bir çiçek değildir. Mine çiçeği çok fazla sulandığı zaman solabilir ve hatta kuruyabilir. Mine çiçeği her türlü bahçe koşullarına ayak uydurabilen bir çiçektir. Mine çiçeğini ekstra sulamanıza gerek yoktur. Mine çiçeğini gereğinden fazla suladığınız zaman köklerinin çürümesine neden olabilirsiniz. Mine çiçeğini evde veya balkonda yetiştiriyorsanız eğer yaz aylarında günde 3 veya 4 kez az su miktarı ile sulama yapabilirsiniz.

Yeni ekilen mine çiçeği büyüyene kadar kesinlikle susuz bırakılmamalıdır. Mine çiçeği her iklim koşuluna kolaylıkla ayak uydurabilen bir çiçek türüdür.

Mine çiçeğinin soğuk havaları pek sevmediği bilinmektedir. Ancak çeşitli sıcaklıklara karşı dayanıklı ve sıcak havaları sevdiği bilinmektedir. En verimli büyüdüğü sıcaklık ise 20 derecedir. Don ve aşırı soğuk havalara karşı dayanıklı bir çiçek türüdür. Don olayları bu çiçeğin solmasına hatta ölmesine neden olabilir. Ev içerisinde saksıda yetiştireceğiniz zaman güneş alan bir yerde konumlandırmanız gerekmektedir. Cam kenarında veya balkon içerisinde konumlandırabilirsiniz.

Mine çiçeği, uzun süre güneş almayan bir alanda konumlandırıldığı zaman yapraklarında küflenme meydana gelecektir.

Mine çiçeğini canlandırabilmek için zamanında budaması yapılmalıdır. Mine çiçeğini budamak için ilkbahar aylarını ve sonbahar aylarını beklemelisiniz. Özellikle kurumuş çiçekleri de bu aylarda budanmalıdır. Budama işlemi sonrasında çiçeğiniz daha canlı ve kaliteli bir şekilde gelişim gösterecektir.

Mine çiçeğini çoğaltmak diğer çiçek türlerine göre oldukça kolay ve basittir. Mine çiçeği hem tohumlarından hem de sürgünlerinden çoğaltılabilmektedir. Tohumdan çoğaltabilmek için öncelikle çiçeğin tohumlarını alıp kurutmanız gerekmektedir. Daha sonra bu tohumları toprağın 1 santimetrelik derinliğine gömerek sulama işlemini yapmanız gerekir. Mine çiçeğinin ekilen tohumu çimlenene kadar kesinlikle susuz bırakılmamalıdır. Tohumu çok fazla suladığınız zaman büyümez.

Mine Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Mine çiçeği, ağız ve diş sağlığını koruyan bir çiçek türüdür. Özellikle gargara olarak kullanıldığı zaman diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını önlemektedir. Bunun yanı sıra sindirim kolaylaştırır ve balgam sökücü olarak da kullanılır. Öksürük, astım, sinüzit, bademcik ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı da oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği bilinmektedir. Ayrıca kramplara ve adet sancılarına karşı iyi gelmektedir. Depresyona karşı oldukça etkili bir çiçek türü olduğundan sıkça tercih edilmektedir. Migren ağrılarını azalttığı gibi yatıştırıcı bir özelliğe sahiptir. Kalp sağlığını korur ve böbrek taşlarının kolaylıkla düşürülmesinde büyük rol oynar. Farklı bir amaç için kullanıldığı zaman romatizma ağrılarına da iyi geldiği söylenilmektedir.