Kanayan Kalpler (Lamprocapnos Spectabilis) Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kanayan kalpler bakımı nasıl yapılır? Kanayan kalpler nedir? Kanayan kalpler nasıl sulanmalıdır? Kanayan kalpler nasıl budanmalıdır? Kanayan kalpler toprak değişimi nasıl yapılır? Kanayan kalpler saksı değişimi nasıl yapılır? Kanayan kalpler toprak çeşidi nasıl olmalıdır? Kanayan kalpler çeşitleri nelerdir? Kanayan kalpler özellikleri nelerdir? Kanayan kalpler nasıl yetiştirilmelidir? Kanayan kalpler nasıl çoğaltılmalıdır? Kanayan kalpler hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Kanayan Kalpler Çiçeği Nedir?

Kanayan kalpler çiçeği aynı zamanda ağlayan kalpler olarak da bilinmektedir. Ülkemizde yaygın olarak kanayan kalpler olarak bilinir. Güzel bir görünüme sahip olan kanayan kalplerin ismi aslında görüntüsünden gelmektedir. Bu bitkinin çiçeği yastığı andırmaktadır. Ucundaki damla şekli ise kalp şeklinde görünmesine neden olmaktadır.

İlkbaharın serin aylarında açan kanayan kalpler çiçeği, gölgelik alanlarda yetiştirilmelidir.

Bunun yanı sıra ağaçlık alanlarda da yetiştirmeye uygun bir çiçek türüdür. Kanayan kalpler çiçeği haftalar boyunca açmış olduğu çiçekleri ile güzel bir görüntü sunmaktadır. Bu çiçeğin direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekmektedir. Dire olarak güneş ışığına maruz bırakıldığı zaman çiçek solar ve güzelliğini kaybeder. Ancak kökleri yine de zarar görmez.

Kökleri hayatta kaldığı zaman tekrardan ilkbahar aylarında yeni filizler vermeye devam eder. Tohumdan yetiştirmek istediğiniz zaman en uygun dönem sonbahar dönemi olacaktır. Bu çiçeğin solan kısımlarını budamadığınız zaman tohumlarını kendisi saçacaktır.

Bu çiçeğin büyüme hızı orta seviyededir. Kanayan kalpler çiçeği yaklaşık 60 gün sonra olgunluğa ulaşmaktadır.

Kanayan Kalpler Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir bahçe bitkisi olan kanayan kalpler çiçeği, yarı aydınlık bir alanda konumlandırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra güneş alan alanlarda ise çok fazla konumlandırılmaması gerekmektedir. Bahçenizde rüzgarlı ve hafif yarı gölgeli bir alana sahipseniz burası kanayan kalpler çiçeği için oldukça uygun bir yerdir. Çok sıcak olan bahçelerde ve direk güneş ışığı alan bahçelerde bu çiçeğin köklerinin sağlamlığı zaman geçtikçe azalmaktadır.

Kanayan kalpler çiçeği oldukça nazlı bir çiçektir. Bu nedenle bakımı konusunda hassas ve dikkatli olmanızda fayda vardır.

Yaz aylarında bu çiçeğin direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekmektedir. Sulama yaparken toprağının kuru kalmamasına özen göstermeniz gerekmektedir. Toprak çeşidi için siyaha yakın olan koyu renkli ve humuslu toprakları tercih etmeniz gerekmektedir. Besin açısından zengin topraklarda daha verimli bir şekilde gelişim sağlayacaktır.

Bu çiçeğin toprağını bol bir şekilde gübrelemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda toprağının geçirgen bir yapıda olması gerekmektedir. Toprağının drenaj sağlayabilmesi önemlidir. Geçirgen toprak temine ederken tam anlamıyla süzgeç gibi toprak türlerini kesinlikle tercih etmeyiniz. Bu topraklarda bitkinin kökleri zarar görebilir.

Kanayan kalpler çiçeğinin yetiştirildiği ortamın iklim tipine göre toprak çeşidinde değişiklik olabilir. Saksıda bu çiçeği yetiştirmek istiyorsanız eğer kesinlikle killi bir toprak tercih etmeniz gerekmektedir.

Kanayan Kalpler Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kanayan kalpler çiçeğini çoğaltmak istiyorsanız eğer hava serinliği devam ederken seri bir şekilde sürgünleri çıkartabilirsiniz. Havalar ısınmaya başladığı zaman kanayan kalpler çiçeği ilk çiçekleri açmaya başlayacaktır. Soğanlı bir bitki olan kanayan kalpler çiçeği, yaz aylarının sonunda veya sonbahar aylarının başında kökten ayırma veya tohumla çoğaltmanız mümkündür.

Kanayan kalpler çiçeğini tohumdan yetiştireceğiniz zaman tohumları sonbahar aylarının sonlarına doğru ekmeniz gerekmektedir. Su geçişi rahat bir toprak çeşidinde 1 santimetrelik aralar ile tohumları ekebilirsiniz. Bu işlemi yaparken ancak büyük bir saksıda yapmanız gerekmektedir. Tohumlarını kesinlikle direk olarak bahçeye ekmemeniz gerekir. Bunun nedeni ise kış aylarından soğuktan etkilenmesidir.

Tohumunu ektikten sonra ilk 6 ay içerisinde bitkinizin filizlendiğini göreceksiniz. Fideler çıkmaya başladıktan sonra her birini toprak saksılara ekebilirsiniz. Toprak saksılarınızın her birinin büyüklüğü 15 santimetre çapında olması gerekmektedir. Yaz ayı gelene kadar ise güneş alabilecekleri bir alanda konumlandırmalısınız. Yaz aylarında ise mutlaka yarı gölgeli ve serin bir alanda konumlandırmanız gerekmektedir.

Kanayan Kalpler Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Kanayan kalpler çiçeğinin ana vatanı Kore’dir. Kore Mançurya’dır. Bu çiçeğin çiçekleri ilkbahar aylarında açmaya başlar ve yaz aylarının sonuna kadar çiçeklenmeye devam eder. Kanayan kalpler çiçeğinin boyu 80 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Uzun ömürlü bir çiçek türü olan kanayan kalpler çiçeği, her mevsim dikimi yapılabilmektedir.

Çalı şeklinde yetişen bir çiçek türü olan kanayan kalpler çiçeğinin çiçeklerinin renkleri pembe beyaz veya sadece beyazdır. Yarı gölgeli ve güneşli alanlarda yetiştirilmektedir. Kanayan kalpler çiçeğinin rüzgarla arası iyi olmadığı için hava akımının fazla olduğu alanlarda konumlandırmamanız gerekmektedir. Soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir çiçek türüdür.