Kaktüs Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kaktüs çiçekleri uzun yıllar boyunca yaşayabilen ve birçok çeşite sahip bitki türleridir. Değişik büyüklüklerde olan kaktüsler dikenleri ile bilinen ve bakımı son derece kolay olan bitkilerdir. Kaktüs bitkileri açan çiçekleri anlamı ve görüntüsü ile insanların ilgisini amaçlar. Bu bitkileri almak ve yetiştirmek isteyenlerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken belirli hususlar vardır. Kişiler bunlara dikkat ettikleri şekilde son derece bakımlı ve sağlıklı kaktüs yetiştiriciliği yapmış olurlar.

Kaktüs yetiştirmek isteyen kişilerin ilk dikkat etmesi gereken konu bulunduğu ortamdır. Bitkiyi kendi doğal ortamına uygun şekilde yetiştirmek son derece önemlidir. Bu yüzden yetiştirilecek olan alan bitkinin kendi ortamına son derece yakın olması gerekir. Aynı zamanda kaktüs bitkisi yetiştirme konusunda gün ışığı oda sıcaklığı ve toprak sulama gibi koşullar oldukça önemlidir.

Kaktüs Evin Neresine Konulmalıdır?

Kaktüs bitkileri güneşi seven ve bolca güneş ışığına ihtiyaç duyan bitki türleridir. Kaktüs yetiştiriciliğinde kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyütülmesi için güneş ışığında uzun süre durdurulmalıdır. Bu nedenden dolayı kaktüs sahibi olan kişiler kaktüslerini evin güney cephesine en çok güneş alan yere koymalıdır. Kaktüs bitkileri için en ideal yer olan güneş alan yerler olduğu için pencere kenarına yakın yerlerde muhafaza etmek en güzel tercihlerden birisi olacaktır.

Kaktüs Nasıl ve Ne Kadar Sulanmalıdır? 

Kaktüslerin her bitki gibi suya ihtiyacı vardır. Ancak doğru sulama ve doğru ölçüde su vermek bitkinin sağlığı için son derece önemlidir. Kaktüs bitkileri yapısı gereği çok suya maruz kaldıkları zaman ölebilen bitkilerdir. Fazla suyu sevmeyen kaktüsler bu su karşısında çürüme gösterebilir.

Kaktüsler genel olarak mart ve ağustos ayları arası büyüme dönemi olarak bilinir. Bu nedenden dolayı bitki büyüme dönemleri arasında sulama işlemine tabi tutulabilir. Bu aylar arasında kaktüs sulaması yapılabilir ve sulama işlemi yapılırken mutlaka havanın sıcak ve güneşli olmalıdır. Bununla birlikte kaktüslerinizi kış aylarında sulamayabilirsiniz. Çünkü kaktüs bitkileri kıs aylarında suya ihtiyaç duymazlar.

Kaktüsün Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs bitkisinin daha sağlıklı ve bakımlı yetişmesi için toprak seçimine son derece dikkat edilmesi gerekir. Toprak seçimi ile bitki hem güzel olabilir hem de ölebilir. Bu nedenden dolayı kaktüs bitkisi yetiştirecek olan kişiler yetişeceği toprak hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Kaktüs bitkilerinin daha verimli olması için mutlaka kireçli topraklardan uzak durması gerekilir.

Bununla birlikte kaktüs bitkisi toprağı mutlaka suyu geçiren bir yapıya sahip olması gerekir. Kaktüs bitkisinin yetişimi için çöl tipi toprak yapısını bulmak bitki için saha avantajlıdır. Çöl yapısı toprak ise kalın kum ve toprak karışımından meydana gelerek bu şekilde yetişen kaktüsler son derece sağlıklı ve verimli olur.

Kaktüse Gübre Verilir mi? 

Kaktüs bitkilerine asla hayvan gübresi verimi tavsiye edilmez. Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz. Bunun nedeni ise kaktüs bitkilerinin kışın dinlenmeye geçmesi ve bu dinlenme sürecinde verilen gübreyi kullanmamasıdır. Kullanılamayan fazla gübre ise kaktüse zarar verebilir.

Kaktüs Bitkisi Çoğaltılabilir mi?

Kaktüs bitkisinin çoğaltma işlemi yapılabilir. Ancak bu işlemi yaparken oldukça dikkatli olunması gerekir. Kaktüs bitkisine çoğaltma işlemi uygularken bitki kökten ayrılmalı ve saksıdan çıkarır çıkarmaz diğer saksıya aktarma işlemi yapmanız gerekir. Bununla birlikte kaktüs bitkisi çoğaltma işlemi mutlaka yaz ayında yapılması gerekir.

Kaktüs Bitkileri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler 

Kaktüs bitkilerinin bakımı ve yetiştirme düzeni en doğru şekilde yapıldığı taktirde bitki uzun süre yaşama gösterebilir. Kaktüs bitkisi yetiştirmek isteyen kişilerin o kadar fazla botanik bilgi bilmesine gerek yoktur. Çürümemesi ve sağlıklı olması adına önemli püf noktalara dikkat etmek bitkinin yetişimi için faydalı olacaktır. Estetik görüntüsü ile kendine hayran bırakan ve ev ortamında yetiştiriciliği sağlanan bu bitkilerin bakımı da oldukça kolaydır.

Kaktüs yetiştirmede birkaç önemli taktiğe ve püf noktalara dikkat edildiği taktirde bitki uzun süre yaşama gösterir ve sağlıklı olur. Kaktüs bitkileri dikenli ve dikensiz olarak iki farklı grupta incelenir. Son dönemlerde oldukça rağbet gören dikensiz kaktüsler bir diğer adı ile skulent  bitkilerin doğal ortamları çöl olsa da evde de uzun zaman yaşamaları mümkün kılınabilir.

Kaktüs Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaktüs bitkileri bakımı ile oldukça kolay olan bitki çeşitleri olup bakımlarına da son derece dikkat edilmesi gerekir. Bunlar başlıca

  • Susuz kalmaya son derece dayanıklı olan kaktüs bitkilerini sulama işlemi yaparken çok fazla su verip çürütmemeye özen göstermeniz gerekir.
  • Kaktüs bitkisi saksıya ekildikten sonra bir veya iki gün su verilmemesi tavsiye edilir.
  • Kaktüsün çiçek açması ve cılız büyümemesi için güneşli ortamda bakılması son derece önemlidir.
  • Doğrudan güneş altında bırakılan kaktüsler zaman içinde kararmaya ve kızarmaya başlar. Bu nedenden dolayı kaktüslerin çok fazla güneş altında durması tavsiye edilmez.
  • Kaktüs bitkilerinin çiçek açabilmeleri ve hızla büyümeleri için güneşe çıkarılmaya ve havalandırmaya ihtiyaçları vardır. Bu nedenden dolayı kaktüs bitkileri güneş alan yerlerde günün belli saatlerinde durdurulması ve ara ara hava aldırılması gerekir. Özellikle bu işlem ev içinde yetiştirilmesi yapılan kaktüsler için çok daha önemlidir.
  • Kaktüs bitkisi yetiştirmek için tercih edilen toprak son derece önemlidir. Bu nedenden dolayı kumlu toprak ve ponza taşı içeren topraklar kaktüs bitkisinin yetiştiriciliğini yapmak için oldukça iyi bir seçim olacaktır. Aynı zamanda kaktüsün daha verimli bir şekilde yetişmesine katkıda bulunacaktır.
  • Kaktüs bitkileri diğer çiçek çeşitlerinden daha az suya ihtiyaç duysalar da yine de haftada bir olarak sulanması gerekir. Ancak bitkinin suyu üstünden değil de Köklerine doğru verilmesi daha faydalı olacaktır.
  • Kaktüs bitkileri büyümeye başladıkları zaman saksılarının değiştirilmesi gerekir. Özelliklede saksısına sığmayan kaktüs bitkilerinin büyümesi ve çiçek vermesi durur. İlkbahar aylarında kaktüslerin toprak ve saksılarının değişmesi gerekir. Değişimi yapılan toprak ve saksıda kaktüs bitkisi daha rahat ve sağlıklı bir şekilde büyümeye başlar.
  • Evde çiçek yetiştiren kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu tozdur. Ev bitkilerinin büyümesini ve gelişmesini etkileyen bir konu olan tozlar çiçeği olumsuz etkiler. Bu nedenden dolayı kaktüs yetiştiriciliği yapan kişiler kaktüs bitkisini tozlardan temizlemesi gerekir.

Kaktüs Kaç Günde Bir Sulanır?

Kaktüs bitkileri çok fazla suya ihtiyaç duymayan bitki çeşitleridir. Ancak yine de bitkinin sağlığı için sulanması gerekir. Kaktüs bitkisinin su ihtiyaç oranı mevsimine göre farklılık gösterir. Kaktüs bitkileri ilkbahar ayından sonbahar aylarına kadar haftada bir defa sulanması gerekir.

Kış aylarında ise kaktüs bitkisi hiç sulanmaması gerekir. Kaktüs bitkilerini sularken doğrudan yapraklarını ıslatmak bitkinin çürümesine neden olur. Bu nedenden dolayı bitki diplerine doğru ve az oranda sulanmalıdır. Bu konulara dikkat edildiği taktirde bitkinizin yaşama ömrü uzar ve sağlıklı bir şekilde gelişim gösterir.

Kaktüslerin Kış Uykusu

Kaktüsler sıcak iklimlerde yaşayabilen bir bitki türüdür. Bu nedenden dolayı kaktüs bitkileri kışın havadar yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Kaktüsler sıcak hava sevseler dahi kaloriferlerin kapalı olduğu yerlerde ya da kapalı balkonlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bununla birlikte her gün havalandırmak üzere cam ve kapıların açılması gerekir. Bitkiler havasız ortamda çürüme gösterdikleri için haftada mutlaka üç veya dört kere hava alım işlemi sağlanmalıdır.

Kaktüs Bitkileri 

Kaktüs bitkileri bakımı oldukça kolay olan bitkilerden bir tanesidir. Evde çiçek bakmak isteyen ama her defasında bakım konusunda başarısız sonuçlar alan kişiler için en doğru tercih kaktüs bitkisidir. Kaktüs bitkisi evlere dekoratif hava katarken aynı zamanda faydalı olan bitkiler arasındadır. Kaktüs bitkisini iç ortamda yetiştirmek isteyen kişiler bitkinin ihtiyacı olan güneşi karşılaması gerekir. Bitki gün ışığını kolayca paylaşan pencere önleri ve balkonlarda muhafaza ederek bitkinin sağlığını korumuş olur.

Kaktüsler diğer ev bitkilerinden farklı olarak kumlu toprak yapısına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenden dolayı kaktüs bitkilerine özel olarak hazırlanmış toprakları tercih etmelisiniz. Özel kaktüs toprağı bulamıyorsanız torf veya ponza taşı karışımlı toprakları da tercih edebilirsiniz. Tercihini bu yönde yapan kişiler ise bitkilerini düzenli olarak gübrelemesi gerekir. Aynı zamanda kaktüs bitkileri için saksı seçimi de en az toprak seçimi gibi oldukça önemli bir konudur.

Kaktüsler Nasıl Bir Saksıya Dikilmelidir?

Kaktüs bitkileri için köklerinin çürümesine engel olan drenaj delikli saksılar tercih etmeniz gerekir. Kaktüsler bizlerin taze nefes alması için karbondioksit emerek taze oksijen üretimi sağlar. Aynı zamanda kaktüsler havasız ortamlardan hoşlanmazlar. Kaktüslerinizin bulunduğu oda hava akımına maruz kalmayacak şekilde sık sık havalandırması yapılır. Kaktüs bitkileri doğal ortamlarda su ihtiyaçlarını yağmurlardan karşılarlar. Bilindiği üzere şehir hayatında bitkileri sulamak için yağmur suyundan faydalanmak mümkün değildir.

Ancak kaktüs gibi suyu gövdesinde barındıran bitkiler için kullanılacak olan suyun niteliği son derece önemlidir. Kaktüsleri sulamak için kireçli suları ve sert musluk suları uygun olmaz. Bu nedenden dolayı kaktüslerinizi sulamak için musluk suyu tercih edecekseniz suyunuzun sertliğini öğrenmeniz faydalı olacaktır. Kaktüsler fazla suyu sevmeyip aşırı sulandığında da çürümeye neden olabilir.

Kaktüsler Sularken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kaktüs bitkilerinizi fazla sudan korumak için büyük su kaplarını tercih etmek yerine sprey olarak sıkabileceğinizi tercih etmelisiniz. Bununla birlikte kaktüs bitkinizin nemini eliniz ile kontrol ettikten sonra istenilen seviyede değil ise sprey yardımı ile toprağı nemlendirebilirsiniz. Kaktüs bitkilerini sulamak için güneş ışınlarının daha az olduğu sabah saatlerini tercih edebilirsiniz. Kaktüs sulamalarınızda on ve on altı saatlerini tercih etmemelisiniz.

Kaktüs bitkisi hem bakımı kolay olan hem evde bulunan radyasyonu engellemede payı olan bir bitki türüdür. Kaktüs bitkileri sağlığımıza olumlu yönde etki eder. Kaktüs bitkinizi alıp eve geldikten sonra onu saksıdan çıkararak çıkarılan saksıdan daha büyük saksıya dikme işlemi yapılır. Seçilen saksıda mutlaka delikler olması gerekirken aynı zamanda bu delikler yardımı ile fazla suyun dışarı çıkması bitki için son derece önemlidir.

Kaktüs Bitkisi Fiyatları 

Kaktüs bitkisi sağlık için faydası bulunan estetik bir görünüm veren ve bakımı son derece kolay olan bir bitki türüdür. Bu bitkiyi almak isteyen ve fiyat konusunda tereddüt yaşayan kişiler için kaktüsler oldukça makul seviyelerde belirlenir. Kaktüs bitkilerinin fiyatları büyüklüklerine göre farklılık gösterir. Aynı zamanda sağlıklı Kaktüs bitkileri almak isteyen kişiler detaylı ve kapsamlı bir araştırma yaparak istenilen özellikte ve fiyatta kaktüs bitkisi sahibi olabilirsiniz.

Kaktüs Anlamı 

Özellikleri ve estetik görünüme sahip olan kaktüs bitkileri anlamı ile de kişilere hitap eder. Kaktüs bitkileri bulundukları ortamdaki bütün radyasyonu emebilecek pozitif bir yapıya sahiptir. Kaktüs çiçeği anlamı ise dayanıklılık ve sadakat mücadele gibi anlamlara gelir. Kaktüslerin aşırı bakım istememeleri ve yapraklarındaki suları kendilerini beslemeleri onların dayanıklı ve mücadeleci özellikleri sahip olmasına katkıda bulunur.

Dikenli ve dikensiz olarak iki gruba ayrılan kaktüs bitkileri hediye etmek için oldukça tercih edilir. Kişiler eğer dikensiz kaktüs almak ve hediye etmek istiyorlar ise skulent kaktüslere göz atabilirsiniz. Kaktüs çiçeği fazla bilinmeyen pek çok özelliği ile karşımıza çıkar. Dikenli olarak bilinen kaktüs bitkisi Oldukça derin anlamlar içerir.

Çiçek Hediyesi Farklı Olsun Diyenlere Özel Kaktüsler

Hediye olarak tercih edebileceğiniz kaktüs bitkileri sorunsuz bir ilişki yaşamak isteyenler için sevgilisi veya eşine hediye edebilir. Uzun ve aynı zamanda kalın köklere sahip olan kaktüs bitkisi sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bir ilişkiyi temsil eder. Kökleri sağlam olan kaktüs bitkisini eşinize hediye ederek sevginize gösterdiğiniz değeri ifade edebilirsiniz. Kaktüs bitkisi dikenli veya dikensiz olarak ayrılır. Dikenli olan bitkilerin içerisinde güçlükle çıkabile çiçekler ile dikkat çeken kaktüsler mücadeleci yapışını ifade eder.


Daha yakından inceleyin:
TÜKENDİ
Kaktüs Bakım Seti
Via Gardenia
TÜKENDİ
Pot Kaktüs Yeşil Seramik Saksı
Ter Steege
TÜKENDİ
Kaktüs Seramik Oval Saksı Yeşil G 16cm D 8cm Y 7cm
Ter Steege
TÜKENDİ
Kaktüs Seramik Oval Saksı Turkuaz G 16cm D 8cm Y 7cm
Ter Steege
TÜKENDİ
Kaktüs Seramik Saksı Fildişi Çap 9cm Yükseklik 9cm
Ter Steege
TÜKENDİ
Kaktüs Seramik Oval Saksı Fildişi G 16cm D 8cm Y 7cm
Ter Steege
TÜKENDİ
Kaktüs Seramik Oval Saksı Kırmızı G 16cm D 8cm Y 7cm
Ter Steege