Hatmi (Alcea) Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Hatmi çiçeği bakımı nasıl yapılır? Hatmi çiçeği çeşitleri nelerdir? Hatmi çiçeği özellikleri nelerdir? Hatmi çiçeği anavatanı neresidir? Hatmi çiçeği nerelerde yetiştirilmektedir? Hatmi çiçeği toprak değişimi nasıl olmalıdır? Hatmi çiçeği nasıl sulanmalıdır? Hatmi çiçeği nerede konumlandırılmalıdır? Hatmi çiçeği hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Hatmi Çiçeği Bakımı Nasıl Olur?

Hatmi çiçeği, özellikle sağlık problemleri yaşayan pek çok hastaya şifa olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra bu çiçek kozmetik alanlarda da sıkça kullanılan bir çiçek türüdür.

Hatmi çiçeği, ebegümecigiller familyasına ait bir çiçek türüdür. Oldukça kıymetli bir çiçek türüdür. Hatmi çiçeğinin anavatanı Batı Asya’dır. Burada ilk yayılım gösteren Hatmi çiçeği daha sonra Avrupa ve Doğu Asya bölgelerinde de yayılım göstermiştir. Ülkemizde ise hemen hemen her bölgede yetiştirilen bir çiçek türüdür. Özellikle dere kenarlarında ve sulak yerlerde yetiştirilen bu çiçek türü, çok yıllık ve otsu bir bitki olma özelliği taşımaktadır. Gövdesi yumuşak tüylere sahiptir. Dallarının uç kısımlarında ise yaz sonuna kadar açan pembe ve beyaz renkte çiçekleri vardır.

Bu görüntüsü ile bahçelerinizi oldukça farklı bir hava katacaktır. Katmerli bir yapıya sahip olan Hatmi çiçeği, hediye olarak demet yaptırılabilecek bir çiçek türüdür. Kış aylarında yapraklarını döker. Bu nedenle sonbahar aylarında kullanmak için oldukça uygundur. Hatmi çiçeğinin bakımını yaparken toprağına ve suyuna oldukça iyi bir şekilde özen gösterilmesi gerekmektedir.

Hatmi çiçeğinin bakımı yaparken budama kısmı da oldukça büyük bir önem taşır. Budama yapabilmek için ilkbahar ayları beklemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra çiçeklenme döneminde de budama yapmanız mümkündür.

Sulama yapılırken gereğinden fazla sulama yapmamanız gerekir. Kurak yerlerde suya oldukça fazla ihtiyaç duymaktadır. Güneşi seven bir çiçek türü olduğundan güneşli alanlarda bakılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yarı gölgeli alanları da tercih edebilirsiniz.

Hatmi Çiçeği Nasıl Ekilmektedir?

Hatmi çiçeği ekimi yaparken tohum ocağı oluşturmanız gerekmektedir. Oluşturmuş olduğunuz her bir ocak içerisine hatmi çiçeği tohumundan 2 veya 3 tane koyabilirsiniz.

Tohumları ekerken toprağın 1 santimetrelik kadar altına gömmeniz gerekmektedir. Hatmi çiçeğinin tohumları yaklaşık olarak ekimi yapıldıktan sonra 28 gün içerisinde çimlenmeye başlayacaktır. Çimlendirmek için toprağının aşırı miktarda sulu olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Toprağının hafif nemli olması gerekir. Işığı gören bir ortamda çimlendirme yapmanız yeterli olacaktır.

Hatmi çiçeğini çoğaltabilmek için tohum ve çeltik yöntemini kullanabilirsiniz.

Hatmi çiçeği, doğada kendi başına yetişen bir bitki türüdür. Hatmi çiçeğinden tohum alabilmek için açmış olan çiçeklerinin kurumaya başladığı zamanlarda oluşan kapsüllerin içerisinden tohumlarını alabilirsiniz.

Hatmi Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?

Hatmi çiçeği kurak zamanlarda suya oldukça fazla ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanı sıra susuzluğa karşı direnci oldukça fazladır. Ancak çok uzun süre susuz kaldığı zamanlarda istenilen verimi göstermez.

Bu nedenle toprağının nemi kaybetmemesi gerekir. Toprağındaki nemi kaybetmemesi içinde belirli aralıklar ile sulanması gerekmektedir. Bu sayede daha fazla çiçek açarak ortama daha güzel bir hava katmaktadır. Açmış olduğu çiçeklerini sonbahar aylarına kadar devam ettirir.

Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Hatmi çiçeği, uzun yıllar boyunca çeşitli sağlık ve kozmetik alanlarda kullanılmıştır. Özellikle pek çok hastalığa şifa olarak kullanılan hatmi çiçeğinin kullanım alanları oldukça fazladır. Hatmi çiçeğinin faydalarını aşağıda maddeler halinde sizler için sıraladık.

·     Hatmi çiçeği özellikle çay olarak içildiği zaman kuru öksürüğe faydası olduğu bilinmektedir.

·     Hatmi çiçeği aynı zamanda reflü ve gastrit gibi mide sorunlarına da iyi gelmektedir.

·     Hatmi çiçekleri grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı da iyileştirici etki göstermektedir.

·     Hatmi çiçeğini çay olarak tükettiğiniz zaman uyku problemlerini ortadan kaldırdığı söylenilmektedir.

·     Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

·     Böbrek iltihaplanmalarına karşı iltihap sökücü olarak kullanılmaktadır.

·     Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

·     Hatmi çiçeğinin cilt sağlığına iyi geldiği söylenmektedir.

·     Sıcak suda bekletilip daha sonra bu su ile saçlarınızı yıkadığınız zaman saçınızı daha sağlıklı ve daha parlak yapmaktadır.