Hangi Saksıya Hangi Çiçek Ekilir?

Doğa ile bir aradaymış gibi hissetmemizi sağlayan yeşil arkadaşlarımız için ideal saksı tercihlerinde bulunmanın püf noktalarından bu yazımızda siz okurlarımız için söz ettik.

Son dönemlerde ev bitkileri bilhassa da her zaman yeşil kalabilen bitkiler pek çoğumuz için yaşam alanlarımızın olmazsa olmaz üyeleri oldular. İzlemeye doyamayacağınız, yerleştirdiğiniz yerin bir anda farklı bir havaya bürünmesini sağlayan, doğa ile bir arada hissettiren bitkilerin en önemli tamamlayıcıları ise tabii ki de saksılar. İdeal saksı tercihi yaparak ev bitkilerinin dekoratif yönlerini daha da ön olana çıkarabilmek mümkün. Fakat pek çok saksı çeşidinin olması kafanızın karışmasına sebep olabilir. Nasıl bir saksı tercihinde bulunmanız gerektiği hususunda sonuca varamıyorsanız hangi saksıya hangi bitkinin uygun olduğundan bahsettiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Terracotta Saksı & Begonia Maculata

İlk olarak terracotta saksılar ile başlangıcı yapalım. Zira, toprak saksı en organik, ev bitkileri ile en iyi uyumu sağlayacak saksı çeşitlerindendir. Genel olarak kendi orijinal turuncu rengi ile satışa sunulan bu saksıları pek çok farklı şekilde alarak farklılık yapabilirsiniz. Toprak saksının renginde zaman içerisinde farklılık oluşması, sulama ardından dışarıya attığı fazla materyallerin saksı üstünde beyaz lekeler meydana getirmesinden hoşlanıyorsanız bu saksıları tercih etmeniz sizi daha mutlu edecektir. Özellikle bitkinin yaprak ya da çiçek bölümünde kırmızı ve turuncu tonlarda renkler bulunuyor ise, saksı ve bitkinin sergilediği uyum çok daha fazla olmaktadır. Tıpkı arka tarafı kırmızı renkli olan benekli begonia maculata ve yine arka tarafı mora yakın bordo renkli alocasia amozanica bitkilerinin toprak saksıyla muhteşem uyumu gibi.

Seramik Saksı & Pilea

Seramik yapan kişilerin artış gösterdiği, pek çok farklı desene sahip olan seramik saksı modellerine rahat erişebileceğimiz bir zamandayız. Bitkilerinizi bu farklı seramik saksı tasarımları ile bir araya getirmek daha zevkli olacaktır. Arzu ederseniz düz renkli seramik saksı tasarımlarından yana seçiminizi kullanabilir, arzu ederseniz de desenli seramik saksı modellerini değerlendirebilirsiniz. Bu aşamada önerimiz, eğer seçiminizi desenli saksılardan yana kullanacaksanız, pilea gibi desensiz yapraklara sahip olan bitkileri kullanabilirsiniz. Böylece ortaya çıkan görüntü daha dikkat çekici olacaktır. Tam aksi calathea, tradescantia gibi desenli yapraklara sahip olan bitkileri tercih ediyorsanız saksı seçiminiz düz seramik saksılardan yana olmalıdır.

Sepet Saksı & Monstera Deliciosa/ Deve Tabanı

Boho tarzda önemli olan materyaller, hasır, sepet, doğal kumaş ve jüt ip olarak sıralanabilir. Bu stilde bir dizaynın içerisinde deve tabanı gibi büyük yapraklara sahip olan tropik bitki türlerinin vereceği ferah ve iç açıcı atmosfer mekanı daha göz alıcı şekle getirecektir. Böyle bir tarza sahip mekanda yer verilecek en ideal saksı sepet ya da jüt saksıdır. Saksının içerisi plastik muşamba ile çevrili olur ise sulama yaptığınızda çok daha rahat edersiniz.

Beton Saksı & Strelitzia/ Starliçe

Endüstriyel bir stili evinizde hayata geçirmek istiyorsanız, evinizi grilerin ve koyu tonların baskın olduğu bir şekilde döşediyseniz, böyle bir alan için en ideal saksı türü beton saksılardır. Betonun sahip olduğu ham görünüm, yine büyük yapraklarıyla göz kamaştıran starliçe ya da muz ağacıyla bir araya getirildiği zaman mekanın göz alıcılığı çabasız bir izlenimle yükselecektir.

Kumaş Saksı & Chamaedorea Elegans/ Şamadora

 Saksınızın bir miktar daha salaş ve değişik bir görüntüye sahip olmasını arzu ediyorsanız, kumaş saksılar sizler için doğru bir seçenek olacaktır. Kumaş saksı tercihinde bulunurken yaşam alanınızdaki diğer eşyaların kumaşı, rengi ve dokusu ile uyumlu olup olmadığını değerlendirmelisiniz. Yine bu saksıların iç tarafının plastik ile çevrili olması sulama bakımından da çok daha fazla kolaylık sunacaktır. Kumaş saksıların olumlu yönlerinden gerçek manada yararlanabilmek için uygun malzeme, kalitesi ve kalınlığı son derece mühimdir. Kumaş saksı içerisinde doğrudan ekim yapılmasındansa bitkinizi plastik saksıya ekip konumlandırmanız daha doğru olacaktır. Bu saksı türü ile dağ palmiyesi, şamadora ya da areka palmiyesinin yakaladığı uyum sizi etkileyecektir.

Büst Saksı & Nephrolepis/ Aşk Merdiveni

Son dönemlerde oldukça rağbet gören büst saksılara en uyumlu olan bitki çeşitleri tıpkı büstün saçı gibi bir görüntü oluşturan eğrelti çeşitleri olmaktadır. Kuş yuvası ve aşk merdiveni büst saksılar ile muhteşem bir görüntü ortaya çıkaran kusursuz iki bitkidir. Başından çıkan yeşil yapraklar ile heykel saksıya tıpkı bir canlı görüntüsü veren eğrelti çeşitlerini kesinlikle büst saksılar ile bir araya getirmelisiniz.

Metal Saksı & Chlorophytum/ Kurdela Çiçeği

Sıklıkla tercih edilen saksı materyallerinden biri de metal olanlardır. Sıkça gri ya da Gold renk alternatifleri bulunan metal saksılar birden çok dekorasyon tarzı için kullanılabilir. Yine endüstriyel ve biraz daha soğuk bir stil oluşturulmak arzu ediliyor ise gri renkli metal saksılardan yana tercihinizi yapabilirsiniz. Tam aksi daha ihtişamlı ve şık bir dekorasyon tarzı uyguluyorsanız Gold metal saksıları kullanabilirsiniz. Rustik ve vintage dekorasyon için ise bakır ya da pirinç eskitme saksılar tercih ederek arzu ettiğiniz görüntüyü ortaya çıkarabilirsiniz. Yeşil yaprakları üstünde beyaz çizgileri ile ince yapraklara sahip kurdele çiçeğinin ve yine aynı yaprak formu olan ağaç gövdeli dracaena marginata bitkisinin metal saksı ile yakaladığı uyumu çok seveceksiniz.

Makrome Askılı Saksı & Pothos/ Salon Sarmaşığı

Son zamanların beğenilen saksı modellerinden biri de makrome asılabilir saksılar. Bilhassa ufak evlere sahip olan, yeterli alanı bulunmayan kişiler için asılabilir dikey bahçe çözümleri büyük bir kurtarıcı oluyor. Makrome yardımı ile saksınızı yukarıdan aşağıya sarkıtabilirsiniz. Bu şekilde askılı saksı tercih ettiğinizde yukarıya doğru dikey forma sahip olan bir bitki seçmek yerine, aşağı doğru sarkan sarmaşık gibi bitkiler göze daha güzel görünecektir. Örneğin Pothos yani salon sarmaşığı kullanılabilir.

Ahşap Ayaklı Saksı & Sansevieria/ Paşa Kılıcı

Bitkilerinize yer bulurken en mühim noktalardan biri de bitkinin doğru ışık alıyor olmasıdır. Eğer tüm saksıların boyutu eşit olur ise uzun formlu bitkiler kısa formlu bitkiler üstünde gölge oluşturabilir. Ayriyeten her daim tasarım yapılırken sıradan görüntüden uzaklaşılmasını sağlayacak hareketli bir akış oluşturulmalıdır. Bu sebep ile, ektiğiniz bazı bitkilerin saksısını ayaklı olanlardan tercih edebilirsiniz. Böylece dinamik geçişi daha kolay bir şekilde elde edebilirsiniz. Ahşap ayaklı bir saksı içerisine ekilmiş dikey yapılı bir paşa kılıcı ya da euphorbia oldukça hoş ve dikkat çekici duracaktır.