Fesleğen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Ballıbabagiller ailesinin bir üyesi olan fesleğen, şifalı ot şeklinde küçük bir bitkidir. Fesleğen bitkisi; Halk arasında fesleğen, reyhan, feslia gibi çeşitli isimlerle de bilinir. Genellikle ılıman bölgelerde yetişen bu bitki, tek yıllık bitkiler grubuna aittir. Evde yetiştirmesi kolay olan fesleğen yılda sadece bir kez yetiştirilebilir.
Fesleğen ülkemizde genel olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Yetişkinlikte, 20 ila 60 santimetre arasında büyüyebilir. Yapraklar üst katmanlarda yeşil iken aşağı doğru kırmızıya döner. Yaz sonuna doğru pembe, beyaz veya sarı tonlarında çiçek açar. Elle ovulduğunda taze kokusunu ciltte bırakan fesleğen çiçeği uzun süre yaşar ve uygun özenle büyür.
Fesleğen Çiçeğine Nasıl Bakılır ve Sulanır?
Humusça zengin topraklarda en iyi şekilde yetişir. Bu nedenle torflu topraklarını tercih etmelisiniz. Sert rüzgârları hiç sevmez. Hem güneş ışığını hem de sıcağı sever. Bu nedenle, bakım için güneşe maruz kalan pencere kenarlarını ve balkonları seçmek daha iyidir.
Haftada bir kez sulanması yeterlidir. Ancak güneşi bol bir yerdeyseniz bunu 2'ye kadar çıkarabilirsiniz. Toprak çok ıslak ve kuru olmamalıdır. Saksının içlerinden fazla su akan dip deliklerine dikkat etmelisiniz.
Bir saksıya fesleğen diktiyseniz güneş ışığında dikkatli olun. Çünkü fesleğenin büyümesi için gün ışığının çoğuna ihtiyacı vardır. Yaklaşık 7 gün içinde kök salmaya başlar. Haftada en fazla 1 2 kez sulamak yeterlidir ancak derin sulamada dikkatli olun. Fesleğen yaprakları sararırsa fazla su verilmiş demektir.
Fesleğenlere Saksıda Nasıl Bakılır?
Fesleğen bakımında en önemli unsurlardan biri güneşli bir ortamdır. Fesleğenin yemyeşil olması ve daha güzel kokması için güneşli ve sıcak bir yer çok önemlidir. Fesleğen, koparmaktan çok makasla kesilen bir bitkidir. Fesleğenin kalınlaşması için 10 15 cm boyundan makasla kesilmesi gerekir. Fesleğenin düzgün büyümesi için önce üst yaprakların kesilmesi gerekir. Sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için haftada bir budama yapılmalıdır. Fesleğen bakımı için en iyi zaman sabahtır.
Fesleğen Bakımı İçin İpuçları
· Fesleğen doğrudan ışık almayı seven bir bitki olduğu için dış mekânlarda, balkonlarda ve bahçelerde, evlerin ve odaların pencere kenarlarında da rahatlıkla yetiştirilebilir.
· Fesleğen yetiştirirken en önemli detay toprağın seçimi ve bakımıdır.
· Fesleğenin en büyük sorunu toprakta oluşan küçük mantarlardır. Mantar hastalığına yakalanan bitki sararır ve yapraklarını döker.
· Toprak seçerken humuslu toprak seçilmelidir.
· Fesleğen kökleri suyu sevmez, bu nedenle toprak suyu tutmadan süzmelidir.
· Basil için en iyi ortam bahçe ve balkon olacaktır. Dış mekân fesleğen soğuktan ve rüzgârdan korunmalıdır çünkü soğuk ve rüzgâr fesleğen bitkisini olumsuz etkiler ve sarartır.
· Dış mekân yetiştiriciliği için bitkiler arasında 20 cm boşluk bırakılmalıdır. Oluşturulan alan daha iyi hava sirkülasyonu sağladığı için daha hızlı ve sağlıklı büyür.
· Fesleğen bitkisi bahçede veya saksılarda tek tek yetiştirilebilir.
· Fesleğen, sinek ve böcekler için doğal bir kovucu olduğundan kapı ve pencere önlerine de konulabilir. Bu sayede ev sahipleri böcek ilacı kullanmadan kendilerini sineklerden koruyabilirler.
· Fesleğen bitkisini haftada bir kez sulamak yeterlidir. Ama bol su verilmelidir. Yaş fesleğeni tekrar sulamak bitkinin çürümesine neden olur.
Fesleğen Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Fesleğen güzel görünümü ve hoş kokulu aroması ile evlerimizin en sevilen bitkilerinden biridir. Zarifliği ve güzel görünümünün yanı sıra sağlığımız üzerinde de birçok faydalı etkisi vardır. Fesleğen potasyum, demir, kalsiyum gibi mineraller ile yüksek oranda A ve C vitaminleri içerir.
· Sindirim sistemine olumlu etkisi olan fesleğen, hazımsızlık ve mide kramplarını önler. İçerdiği uçucu yağlar sayesinde mide bulantısı, stres ve strese bağlı uyku sorunları gibi sorunlara karşı etkilidir.
· Baş ağrılarına iyi gelir.
· Antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığına olumlu etki yapar.
· Gözenekleri temizler.
· Sivilce oluşumunu engeller.
· Ağızdaki yaraların ve aftların iyileşmesine yardımcı olur.
· İçerdiği vitaminler sayesinde vücuda enerji vererek yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına yardımcı olur.
· Vücuttaki iltihabın iyileşmesine yardımcı olur.
· Ödem kaynaklı şişkinlik oluşumunu engeller.
Fesleğen Nasıl Çoğaltılabilir?
Fesleğen severlerin en çok merak ettiği sorulardan biridir. Fesleğen çiçekli bir bitki olduğu için tohumları da vardır. İnsanlar tohumları ekerek fesleğen bitkisini kolaylıkla çoğaltabilirler. Burada fesleğen bitkisi dal çimlendirme yöntemiyle üremez. Fesleğen çiçeklerinin faydaları da fesleğen çiçeklerinden çoğaltıldığı için oldukça fazladır. Bilinen en büyük faydası hava yollarının açılmasıdır. Fesleğen bitkisinin çayını içerseniz insana enerji ve ferahlık verir.
Fesleğen iç mekânda yetiştirmek isteyenler saksıda yetiştirebilir. Fesleğen bitkisi bol güneş ışığı aldığında daha sağlıklı ve kolay büyür. İç mekânlarda toprak fazla sulanmamalıdır. Aşırı sulanmış toprak da mantar hastalıklarına neden olabilir.
Kuru Fesleğen Nasıl Canlanır?
Fesleğen çok narin bir bitki olup bakım ve özen isteyen bir bitkidir. Fesleğen, gerekli koşullar sağlanmadığında kuruyabilir. Ancak kullanılabilecek bir kaç yöntem sayesinde kuru fesleğeni yeniden canlandırmak mümkündür. İşte kuru fesleğeni canlandırmak için deneyebileceğiniz yöntemler...
1. Toprağı Gübreleme Yöntemi
Öncelikle bitkiyi köklerine zarar vermeden dikkatlice çıkarın. Kuru yaprakları ve kökleri kesin. Temiz bitkiyi başka bir saksıya verimli toprakla ekin ve ona canlı su verin.
2. Sigara Kül Yöntemi
Fesleğeniz bulaşmışsa bitkinin dibine biraz sigara külü ekleyin. Bu yöntem, bitkinizi böceklerden arındırır ve onu hayata döndürür.
3. Buz ve Sıcak Su Yöntemi
Kuru fesleğen kökü üzerine buz koyun ve üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Bu etkileyici yöntem sayesinde bitkiniz canlanacak.
Fesleğen Tohumu Bakımı Nasıl Yapılır?
Fesleğen tohumu ekerken mevsimlere dikkat edin. Evde saksıda fesleğen yetiştirmeyi planlıyorsanız Mayıs ayında ekmelisiniz. Fesleğen tohumlarına özen göstererek tohumları iki farklı şekilde çimlendirebilirsiniz.
Fesleğen Çeşitleri Nelerdir?
Tarçınlı Fesleğen
Tarçın aromalı geleneksel baharatlı fesleğen tohumları. Nadir bir tarçın kokusu, tatlı ve keskin bir tada ve çiçek açtığında diğer bitkilerinizi kıskandıran bir güzelliğe sahip harika bir Akdeniz bitkisidir. Fesleğenle karıştırmayın, salatalarda ve yemeklerde kullanılan iri yapraklı bir bitkidir. Bu bitki keskin tadı olmadan hasat edilir.
Baharatlı Çalı Fesleğen
Yapraklar tam olgunlaşmadan kullanılır.
Opal Fesleğen
Fesleğen, kırmızı yapraklı, bilinen ve değerli bir çeşittir. Harika bir aroması ve tadı vardır. Tarlada ve saksıda yetiştirmek için tasarlanmıştır. İklimimizde yıllık bir bitki olarak yetiştirilir. Bu çeşidin fesleğen çalıları yaklaşık 50 cm yüksekliğe ulaşır. Fide yaklaşık 90 gün sonra ortaya çıkar.
Fesleğen çok popülerdir ve yemek pişirme ve noodle da yaygın olarak kullanılır. Salatalar, makarnalar, domatesler, yumurtalar ve peynirler mutfak amaçlı kullanılmaktadır. Tıbbi kullanımları arasında sindirim sistemi üzerinde faydalı etkiler bulunur, iştahı uyarır, böcek ısırıklarını giderir ve şişliği azaltır. Kökler hariç bitkinin tamamı kullanılır, ancak en lezzetli olan en genç kısımlardır. Bitki büyümesini iyileştirmek için sürgünlerin uçları düzenli olarak sıkıştırılmalıdır. "Koyu Opal" fesleğen, ilginç mor rengini yüksek antosiyanin içeriğine borçludur. Farklı renklerde bitkilerle yapılan kompozisyonlarda ilginç bir kontrast oluşturan süs bitkisi olarak yetiştirebilirsiniz.
Fesleğenin çok fazla güneş ışığına ihtiyacı var. Toprak hafif asidik olabilir. "Koyu Opal" fesleğen çeşidi, daha az toprağı oldukça iyi tolere eder, ancak içinde küçülür. Sabit ve orta derecede nem gerektirir. Doğal gübrelerin kullanılması iyi sonuçları garanti eder. Burada sunulan çeşitlilik nispeten dayanıklıdır. Zayıf gelişiminin nedeni, yeterli ışık eksikliğidir.
Tohum, Mart ayından Nisan ayına kadar bir fidanlıkta veya evde kova ve saksılarda ekilmelidir. Fideleri Mayıs ayının ikinci haftalarında açık havada nakledebilirsiniz. Büyüme mevsimi 90 ila 120 gündür. Bitkiler arasında 20 30 cm boşluk bırakılması tavsiye edilir.
Küçük Fesleğen
Bitki 80 100 (120) cm boyundadır. Yapraklar uzun yaprak sapları üzerine yerleştirilir, yavaş yavaş uca doğru küçülür. Çiçek sapları, geniş piramidal çiçek salkımları, 0,52 (3) cm uzunluğunda, asılı çiçeklerle. Stamenler ince iplere asılır. Bir kaç tane daha zarif cüce şekli bulunur. Yaz ortasında çiçek açar. Çiçekler yeşilimsi sarıdır. Kuraklığa dayanıklıdır. Gölgeye toleranslıdır, ancak güneşli yerlerde iyi yetişir. Korumasız, dayanıklıdır.
Tayland Fesleğeni
Uzakdoğu ve Tayland'da hemen hemen tüm yiyeceklerde kullanılan bir bitkidir. Tavuk veya et yemeklerine evdeki tencerelerde eşsiz bir lezzet, renk ve aroma verir. Terasta veya bahçenizde yetiştirilir.
Afrika Mavisi Fesleğen
Fesleğen yaprakları bitkinin olgunluğuna bağlı olarak büyük farklılıklar gösterir ve oturma noktasında yumuşak bir noktada biten elips şeklinde, hafifçe sivrilen bir şekle sahiptir Yapraklar düz, geniş ve pürüzsüzdür, hafif pürüzlü kenarlarla kaplı belirgin damarlarla. Afrika mavisi fesleğenin yaprakları gençken koyu mor, olgunlaştıklarında mor-yeşile, ardından açık yeşile dönerler.
Yaprakların ayrıca alt tarafında belirgin koyu mor ve yeşil lekeler ve yüzeyde kestane rengi damarlar vardır. Afrika mavisi fesleğen yaprakları gevrek, yarı sert ve sulu olup, mentol, misk ve karanfil tadları ile topraksı, otsu ve odunsu bir tada sahiptir. Yapraklara ek olarak, bitkiler ayrıca bulanık mor-yeşil gövdelere ve sonunda lavanta çiçeğine dönüşen bir dizi küçük mor tomurcuklu uzun gövdelere sahiptir. Afrika mavi fesleğen çiçeklenme sırasında keskin bir aromaya sahiptir.
Ceneviz Fesleğeni
Geleneksel baharatlı geniş yapraklı Ceneviz fesleğen tohumları vardır. Yetiştirmesi çok kolay, çabuk büyüyor, İtalyan lezzeti Türk mutfağıyla buluştuğunda adı Cenova Fesleğen. Geniş yapraklı, gösterişli tavrı, kalıcı aroması ve çiçek açtığında diğer bitkilerinizi kıskandıracak güzelliği ile bir Akdeniz harikası bitkisidir. Sıcak havalarda dışarı çıkarın, tomurcuklar 15 cm olduğunda alttan 4 5 yaprağı kesin ve bitki büyümesini etkinleştirin.
Nasıl Çimlendirilir?
Tohumlardan üç kat daha kalın, iyi hazırlanmış toprağa ekin. Bitki yataklarına, yabancı tohum ve hastalıktan arındırılmış tohumlar ekin. Sulayın. Çimlenme 18 22 derecede nemli toprakta gerçekleşir. Fesleğen tohumları, çimlenene kadar toprağın nemli kalmasını ister.
Gerekirse, çimlenene kadar saksının üstünü yarı saydam bir plastikle kaplayabilirsiniz. Bu durumda tencerenizi direkt öğle güneşi olmayan sıcak ve aydınlık bir yere koyun. Naylonları açın ve çimlenene kadar her gün havalandırın ve toprak nemini elle kontrol edin.
Limon Fesleğen
Limon kokulu fesleğen görünümünden dolayı yıllık bitkilerdir. Hibrit, bu kaliteyi tamamen devralır. Bu nedenle, yıllık olarak yetiştirilmelidir. Bitki iddiasız ve bahçıvanlara fazla sorun çıkarmaz.
Limon fesleğen, 30 40 cm yüksekliğe ulaşan düz, dallı bir gövdeye sahip nane ailesinden yıllık bir bitkidir ve kompakt, orta derecede gelişmiş bir kök sistemi, birçok dalı olan tek bir ince beyaz kök. Yapraklar küçük, açık yeşil, dikdörtgen-oval, keskin sivri uçlu, kısa tüylerle kaplı ve melisa ve keskin kokuların hissedilebildiği belirgin bir limon aroması ve aroması ile karakterizedir.
15 gün süren çiçeklenme döneminde, apikal yaprakların üstünde beyaz veya uçuk sarı çift dudaklı çiçekler görülür. Daha sonra bitki üzerinde küçük kahverengi tohumlu
Kuruyemişten oluşan bir meyve oluşur. Tohumlar 5 yıl canlı kalır. Limon aromalı fesleğen, soğuk algınlığı ve grip hastalıkların iyileşmesi için yardımcı olur. Kardiyovasküler sistemin normalleşmesine yardımcı olur, gastrointestinal sistemi uyarır ve metabolizmayı hızlandırır, tonlayıcı bir etkiye sahiptir, kan kolesterolünü düşürür ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bitki kas spazmlarını giderebilir, toksinleri giderebilir ve kıkırdak dokusunu güçlendirebilir. Fesleğen limon tüketimi, cildin elastikiyeti ve sıkılığı üzerinde olumlu etkisi vardır. Kolajen üretimini uyarır.