Ev Dekorasyonunda Doku ve Desen Kullanımının İncelikleri
Doku ve desenler yaşam sürdüğünüz yerlere başka kimlikler edindiren unsurlardır. Biri renk tonundan, öteki üründen esinlenen bu iki dost sizleri tarz yolculuğuna çıkartmaktadır.
Bol Kontrast, İki Renk, Tek Desen
Güneşin parlak renk tonu turuncu tercih edildiği yerlere enerji ve mutluluk enjekte etmektedir. Benzer bir tesiri desenleri ile ortaya çıkaran retro stil ise bu salonda doku+desen kurgusunu güçlendirmektedir. Bu stil bir espri için duvarlarda, tekstillerde ve hatta mobilyalarda da aynı desenin farklı boyutlarını tercih edebilirsiniz.
Ferah yerlerde kendini daha iyi göstermiş olsa da okuma köşesinde veya çalışma odasında dinamizmi temin eder.
Desene vurgulamayı yükseltmek için birbiriyle kontrast renkler tercih etmeniz gerekmektedir.
Doku Desen İlişkisinde Bunlara Dikkat Etmeniz Gerekir
· Farklı desenleri tercih eder iken boyutlarını ve motif tekrarlarını yere göre sınırlamanız gerekir. Aksi takdirde bütün eşyalar oda içerisinde üst üste durabilir.
· Desenleri karıştırır iken renk veya yalnızca yazı, çiçek gibi tek motifli ortak bir ortak yerde buluşturmanız gerekir.
· Desenleri tercih eder iken parametreniz tarzınız olması gerekir.
· Ayrı kumaşları beraber kullanmak daha yoğun ve göz alıcı efektler ortaya çıkartmaktadır. Örneğin eski ile yeni, desenliler ile düzler beraber durduğunda kontrastı meydana getirir.
· Kanepeler gibi uzun kullanımlı, maliyeti yüksek ve basit değişmeyen döşemeli mobilyaları desen yerine dokular ile vurgulamanız gerekir. Bu durum tarzınızı değiştirseniz bile malzemeyi kullanma olanağı sunmaktadır.
· Duvarda boya yerine dokulu kağıtlar tercih ederek doku yoğunluğunu yükseltebilirsiniz. Bu durum için kumaş tabanlı veya doğal lifli kağıtları kullanmanız gerekir.
· Aynı duvarlar gibi zeminde de jüt, sisal, hasır gibi doğal dokusu olan halıları seçmelisiniz.
· Aksesuarlar ve bütünleyici mobilya tercihlerinizi kullanılmış ahşap, yıpranmış taş, peluş, eskitilmiş metal, taklit kürk gibi fazla dokulu materyallerden yana yapmanız gerekir.
· Dokulu olan aksesuarları tercih eder iken benzer ürünleri yan yana getirmemeniz gerekir. Yani cam malzemeleri cam sehpalar yerine lake ya da ahşap yüzeyin üzerine yerleştirmelisiniz.
Pastoral Romantizm
Bütün duvarları çiçek desenli duvar kağıtları sarılı yemek odalarında etnik motifleri olan kumaş sandalye ve tamamı ile beyaz mobilyalar pastoral bir kır evi atmosferi ortaya çıkarmaktadır. Her iki deseni bir araya getiren parlak lake dokuları aydınlık hissiyatını da yükselten bir etken olmaktadır. Desenlerin içerisindeki en baskın iki rengin tercih edildiği çizgili saten yastıklar ise ışıltılı bir tesir ile ortamı bütünlüyor.
Bu romantik ve feminen atmosfer bütün evde uygulanabilmektedir. En çok da misafir veya anne babanın yatak odasında şık durmaktadır.
Yumuşak renk tonlarının hakim olduğu bir ortamı sıcak kılabilmek için zeminde ahşap parke tercih etmeniz gerekir.
Barok Esintiler
Yoğun renk tonlamalı damask desenli duvar kağıtları ve flok baskılı kumaşlar ortamlarda dramatik bir efekt ortaya çıkartmaktadır. Desenlerin benzerlerini veya içerisinden bir motifi yastık, örtü veya perdede tekrar hale getirmek bütünlüğü muhafaza etmektedir. Zeminde ise az dokulu ve düz seçenekler tercih ederek sadeleştirmelisiniz.
Yoğun doku ve desen tercih ediyor iseniz odanın bütünü veya ferah ortamlar yerine giyinme bölümü veya salonda bar köşesi gibi ufak yerlerde denemelisiniz.
Ayna yüzey veya beyaz renkli mobilyalar havayı dengelemektedir.
Hep Çiçek Hep Vintage
Eski sehpaların renk tonlarından esinlenilen ufak çiçek desenli duvar kağıtları bu ortamların tek hakimi olmaktadır. Aynı renk tonlarındaki çekmeceli sehpalar ise duvarların önlerinde yokmuş gibi durmaktadır. Çok çocuksu bir tesir ortaya çıkaran kağıdı eski Çin işi porselen vazolarda sergilenen taze çiçek ve esprili biblolar destek olmaktadır.
Sahil Evi Atmosferi
Zarif yaprak desenli duvar kağıtlarının uçuk mavi/ gri renk tonlamaları, gökyüzü mavisi boyalar ve ham keten kumaş dingin, huzur verici bir yaz evi atmosferi sunmaktadır. Kalın ipi olan yün halılar, tahta sehpalar ve rabıta zemin ile tamamlanarak yokmuş izlenimi ortaya çıkarmaktadır.
Doku, renk ve desenlerin ortaya çıkardığı bu huzurlu ve bu durumun beraberinde rahat tesir, evin her odasında ana tarz teması da olabilmektedir.
Stilize Naturalist
Taş grisi, yaprak yeşili ve turkuaz renk tonları gibi doğadan gelmiş olan renk tonları stilize yaprak deseni, çiçekler ve kalın dokusu olan ürünler ile mükemmel uyumu yakalamaktadır. Bu havayı yine gökyüzü ve toprak renk tonlarında yumuşak tüylü yapılı halılar, siyah ahşap ürünler ve cam veya krom gibi parlak yüzeyler ile zengin hale getirebilirsiniz.
Böylesi yumuşak yapılı tonlamalı renkler desen karmaşasında bile dingin bir tesir bırakabilmektedir. Bu nedenden dolayı oturma veya yatak odaları en uygun yerlerdir.