En İyi Saksı Bitkileri Hangileridir
Saksı bitkileri, ev dizaynında en fazla yer verilen bitki çeşitleri içerisinde bulunuyor. Siz de ev dizaynınızı bütünlemek, ortama doğal bir görüntü vermek için evde bakabileceğiniz saksı bitkilerini inceleyebilirsiniz.
Tam Bir Salon Bitkisi: Barış Çiçeği
Spathiphyllum çeşidinden bir bitki olan barış çiçeği, aynı zamanda yelken çiçeği olarak da bilinmektedir. Yeşil renkli yaprakları, yelken şeklindeki beyaz çiçekleriyle narin bir görüntüye sahip bitki, rahat bakımıyla da tercih nedeni oluyor. Barış çiçeği en fazla salon ve oturma odaları için kullanılıyor. Direk güneş ışığına temas etmemesi gerektiği için balkon veya teras gibi yerlerde olması uygun değildir. Sonbahar ve ilkbahar mevsiminde çiçeklenen Barış çiçeğinin toprağı kurudukça su verilmesi gerekir.
Zarafetin Sembolü: Orkide
Orchidaceae ailesi içinde yer alan orkide, en beğenilen salon bitkileri arasında bulunuyor. Beyaz, mor ve pembe gibi çeşitli renklerde çiçeklenen bitki, ortama farklı bir hava veriyor. Güneşten hoşlanmayan, loş mekanlarda bulunması gereken orkide bakımında en mühim faktör ise sulama. Dinlendirilmiş ve oda ısısında bir suyla sulanması gerekli olan orkideyi haftada bir veya iki defa sulayabilirsiniz. Çok su verildiği zaman bitkinin kök kısımlarını olumsuz etkileyebilirsiniz.
Kırmızının Asaleti: Guzmanya
Bromeliaceae bitki familyası içinde bulunan guzmanya, hem saksı hem de salon bitkileri içerisinde son derece gözde bitkilerden biri. Yaz mevsiminde açan kıpkırmızı çiçeğiyle dizaynınızı renklendirecek guzmanyanın sağlıklı bir gelişim sergilemesi için dolaylı ışık alması şart. Soğuk ve aşırı sıcak mekanlardan hoşlanmayan bitkinin sulaması toprak kontrolü yaptıktan sonra yerine getirilmelidir.
Çok Yapraklı: Monstera
Esasen Güney Meksika’da bulunan monstera, ev bitkileri içerisinde son derece gözde. Geniş yapraklarıyla ön plana çıkan bir görüntüye sahip olan bitki, Araceae familyasında bulunuyor. Deve tabanı olarak da adlandırılan bu bitkinin bakımı son derece rahat. Loş ışıkta bile gelişim sergileyebilen bitki çok güneş gören ortamda hızlı bir şekilde büyüyüp, yeşil yapraklarıyla ihtişamlı bir görüntüye sahip olur. Az ve sık su verebileceğiniz bu bitkiye çok su vermemeye özen gösterin. Susuz kalmaya karşı dirençli olabilir fakat biraz fazla su vererek köklerini olumsuz etkileyebilirsiniz.
Tropik Bir Tercih: Pachira
Örgü şeklindeki kalın gövde kısmı, ince ve uzun, köyü yeşil yapraklarıyla göze çarpan pachira, Orta ve Güney Amerika’ya ait olan bir bitki türüdür. Ağaç görüntüsüne sahip saksı bitkileri içerisinde bulunan pachira, halk tarafından para ağacı adı ile bilinmektedir. Pachira nemli mekanlarda hızlı bir gelişim sergiler. Yerinde farklılık yapılmasından mutlu olmadığı için direk ışık görmeyen bir alan seçip bitki için daimi bir yer bulabilirsiniz.
İhtişamlı Bir Güzel: Kurdele Çiçeği
İhtişamlı ve çok yaprakları olan ev bitkisi istiyorsanız kurdele çiçeğine de kesinlikle bir bakın. Yer aldığı ortama yeşil bir görüntü verecek bitki, Agavaceae familyası içerisinde bulunuyor. Aynı kurdele gibi uzun ve ince yapraklara sahip olan bu bitkinin yaprakları bitki geliştikçe çoğalır. Yaprakları uzar ve daha büyüleyici bir görüntüye sahip olur. Havayı temizleme niteliği olduğu bilinen bitki türleri arasında yer alan kurdele çiçeğinin bakımı rahattır. Susuzluğa karşı dayanıklıdır fakat sıcak ve direk güneşe karşı hassas bir yapıya sahiptir. Bu bitki için dolaylı ışık alan bir yer belirlemelisiniz. Su vermek için ise toprağın kuruduğu zaman beklenmelidir.
Geniş Ortamlar İçin İdeal: Yuka
Yuka, ağaç şeklindeki büyük ve kalın gövdesiyle bilhassa geniş ortamlar için yer verilen dizayn bitkileri içerisinde. Geniş ve hoş bir saksıyla dizaynınıza farklı bir hava verecek bitki, dirençli formuyla hem uzun seneler süresince sizinle olur hem de bakım evresinde sizi yormaz. Kalın gövdesi ile susuz kalmaya dayanabilen bitkiyi haftada bir defa sulamanız yeterli olacaktır. Güneşten çok hoşlandığı için pencere önleri onun için uygundur.
Çeşit Çeşit Güzellik: Sukulent
Etli yaprak kısımları ile dikkat çeken sukulent türleri, kurak iklim bitkileri oldukları için güç hava şartlarına, susuzluğa karşı son derece dirençli. Olağan koşullarda ev bitkilerinin topraklarının nemli olmasına çabalasanız da bu durum bu bitki için geçerli değildir. Sudan çok hoşlanmayan bu bitkileri, haftada bir defa, 1-2 yemek kaşı su ile sulamanız idealdir. Kış mevsiminde ise sıcak ya da soğuk olmayan bir yere konumlandırmanız gerekir. Rahat bir bakımı olan sukulentlerin birkaç türü bir arada kullanılarak güzel bir görüntü elde edilebilir.
Evin Güzeli: Begonya
Ufak ve rengarenk çiçekleriyle evinize farklı bir görüntü verecek begonya, Begoniaceae ailesine ait. Anavatanı Güney Amerika olan bitkinin dolaylı güneş ışığı alması şart. Bu sebepten dolayı pencere önleri bu bitki için uygun bir yer değil. Sudan çok hoşlanan begonyaları yaz mevsiminde haftada 3-4 defa, kış mevsiminde ise 1-2 defa su vermeyi ihmal etmeyin. Toprağını devamlı olarak gözlemleyip kuruluk olmamasına dikkat edin. Bütün bu şartları oluşturduğunuzda begonyanın problemsiz bir biçimde gelişip yaz mevsiminde de renkli çiçeklerini sergilediğine şahit olacaksınız.