En Doğru Zamanlama ile Bahçe Budama Rehberi

Budama olmazsa olmaz bir bahçe uygulamasıdır. Uzun ve soğuk bir kış döneminin ardından çimenler, çalılar ve ağaçlar yeniden sürgün vermek ve büyümek için doğru bir zamanlama ve yöntemle bakıma gereksinim duyarlar. Doğru zamanda budama uygulamasını yerine getirdiğinizde, iyi gelişimin yanında sağlıklı gelişmeyi ve çiçeklenmeyi de teşvik edersiniz.

Budamanın en mühim noktası, bitkileri ne vakit budamak gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak. Bahçede yer alan ağaçları ve fazla gelişmiş çalıları budamak için en ideal vakit kış sonu ya da ilkbahar başıdır. İdeal zamanlama, güzel, sağlıklı ve üretken bitkilerin elde edilmesine yardım eder.

Şekil budaması yapmak için en ideal vakit İlkbahar mevsimidir

Bahçenizde yer alan yeşil çit bitkilerine, süs ağaçlarına ve çalılara belli bir şekil vermek için budama uygulamasını gerçekleştirmeniz önerilir. Bitkilerin yoğun ve güçlü filizlenebilmesi için bahçe çitlerinin periyodik aralıklar ile budanması tavsiye edilir. Dayanıklı bir yeşil duvar ortaya çıkarmak için, gelişme döneminin erken aşamasında sıkça budama yapın.

Çit kesme aletleriyle, kesişen dalların, su filizlerinin ve emicilerin budamasını yerine getirin. Bu çeşit budama, alt yan dalların büyümesine destek olur ve çalıların doğal yapısını geliştirir. Kesim yapılacak bir tomurcuk ucu tercih ederken, yeni dalın tomurcuk yönünde gelişeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Ağaç tepelerini unutma!

Düzgün hava aldığından emin olmak için yaşlı ağaçların tepe noktalarını seyreltmek bilhassa mühimdir. Senenin bu zamanında yeşil yaprakların bulunmaması, kişiye ağacın net bir görüntüsünü verir ve ideal dalların tercih edilmesine ve çıkarılmasına müsaade eder. Bitkiyi iyi hale getirmek ve dengelemek için tıkanıklığa yol açan sapları ve dalları budayın. Ayriyeten, yaraların kesilmesi ya da bölümlere ayrılması, ilkbahar döneminde gelişimin başlamasından hemen önce gerçekleştirilmelidir.

Kesim yapmaktan çekinmeyin!

Belli periyotlar ile birkaç dakika budama, bahçenizde bulunan bitkiler için gerçekleştirebileceğiniz en iyi uygulamalardan biridir. Her daim yapılabilecek mühim bir budama mevcuttur. Bu budama ölü, zayıf, hasar görmüş ya da geçişli dalların ortadan kaldırılmasıdır. Ölü dal kısımları böcekleri kendine çeker ve hastalıklar için uygun zemin hazırlar. Herhangi bir bitki türünün budaması esnasında, ölü, hastalıklı ya da hasarlı sap kısımlarını fark ettiğiniz anda budamasını yapın.

Neden Budama Yapmalıyız?

Budama uygulamasına, kısaca bitkilerin ve ağaçların daha düzgün büyümesi ve veriminin yükselmesi için tercih edilen bir yöntem denilebilir. Nasıl her yıl profesyonel ya da amatör bir biçimde meyve ağaçlarının kaliteli, yeterli ve devamlı ürün elde edebilmek için toprağınızı işleyip, gübresini ilave edip, su verip, zararlılar ile mücadele ediyor iseniz aynı biçimde budama uygulamasını da yapmaya mecbursunuz.

Budama Düzenli Gelişim Sağlar

Ben ağaçların durumundan mutluyum, kendime yetecek kadar meyve elde ediyorum, budama uygulamasını yapmam gerekli değil diye düşünebilirsiniz. Ancak aklınızdan çıkarmayın, şu an için meyve alıyorsunuz ama ilerleyen senelerde daha az ve ufak biçimde, daha ilerleyen vakitlerde ise neredeyse hiç alamayacaksınız. Tabi bu söz ettiklerimiz çok geneldir. Biraz daha ayrıntıya inecek olursak şayet düzenli bir biçimde budama uygulanmadığınız taktirde ağacınızın tacı düzensiz bir biçimde büyüyecek, dalları gereksiz ve çok verim sebebi ile kırılacak, eskisine göre daha ufak ve kalitesiz meyveler sunacak, dallanmanın artması sebebi ile ağacın iç bölümlerine güneş ışıkları erişmeyecek ve her yıl düzenli verim sunmamaya başlayacaktır. Bu olumsuz durumdan uzak durmak için ağaçlarınıza periyodik bir biçimde budama uygulamasını yapmalısınız.

Doğru Budama Nasıl Yapılmalıdır?

Budama uygulamasının tekniği nasıl olur ise olsun, ağacınızın üst görüntüsünü muhafaza etmelisiniz. Budamayı ağacın alt dallarında gerçekleştirmek, üst derinliğini düşürmek ve bunun ile bağlantılı olarak üst biçimini bozmak doğru değildir.

Meyve ağaçlarında uygulanan budama işlemi süs bitkilerinden daha farklı olmaktadır. Meyveler ekonomik değere sahiptir ve hatalı yapılan budama o yıl ürün elde edememe gibi büyük neticelere yol açabilir. Meyve ağaçlarında meyveye bağlı olarak farklılık göstermek ile birlikte yaprak dökülmesinin ardından ürün budaması yani ağacın meyve veren sürgünleri bırakılarak öteki çıkmış sürgünlerin budanması uygundur. Ayriyeten ağacın güneşten daha düzgün bir şekilde yararlanabilmesi için ağacın tacında gerçekleştirilecek seyreltmeler meyve ağaçlarının iyi ürün verebilmesi için hayati öneme sahiptir. Budamayı gerçekleştirecek olan kişilerin yer aldıkları iklim, toprak şartları ve meyve ağaçlarının yaşlarını da göz önünde bulundurarak budama uygulamasını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Ayriyeten budama uygulamasını gerçekleştirmeden evvel çevrelerindeki mevzuya hakim çiftçilerden ya da tarım il müdürlüklerindeki uzman bireylerden destek almalarını öneririz.

Ağaç Budama Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağaç budaması düzgün yerine getirilmediği taktirde ilerleyen senelerde bitkilerin veriminde ve büyümesinde fark edilir bir düşüş olur. Bitkiyi budamanın esas amacı, o yıl ağaçtan yeteri kadar verim elde etmek olmalıdır. Doğru budama sayesinde ilerleyen senelerde yeni sürgünler elde edilebilir. Bir daldan meyve ve yeni sürgün oluşması için o ağacın kolunun yaklaşık olarak üçte birinin budanması gerekir. Budama uygulaması doğru yapılmadığı takdirde birtakım olumsuzluklara neden olmaktadır. Ağaçlardaki taze sürgünler ve meyve verimi olumsuz yönde etkilenmektedir.

Bir ağaç üstünde çok fazla budama uygulaması gerçekleştirdiğiniz zaman bitkiden elde edilen meyve oranı az olur. Diğer yandan ağacın çok budanması, sürgünlerin artış göstermesine ve güçlenmesine neden olur. Az budama yaptığınız zaman da bitkinin meyvesi çoğalır fakat sürgünler zayıf bir gelişim sergiler. Yaklaşık 30 santimetreden kısa olan meyve dallarının uç bölümlerini almak doğru bir uygulama değildir. Bu noktaları dikkate alarak siz de bitkilerinizin budamasını yerine getirebilirsiniz.