Çiçeklere Aşırı Su Vermenin Zararları Nelerdir? Doğru Yöntem Nedir?

Her canlının yaşamını sürdürebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra yeteri kadar beslenebilmesi gerekmektedir.

Çiçeklerin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için bir takım maddelere ihtiyacı vardır. Bu maddelerin bazılarını havadan temin ederken bazılarını ise topraktan alırlar. Çiçeklerin beslenmelerindeki en temel madde ise sudur. Su, çiçeklerin kendi besinlerini üretmelerinde yardımcı olur. Bunun yanı sıra toprakta yer alan mineralleri bünyelerine alabilmeleri için suya ihtiyaç duyarlar.

Çiçekleri sulama işi oldukça önemlidir. Bitkinizi fazla suladığınız zaman bitkinizin kök ve yapraklarında çürümelere neden olabilirsiniz. Yeteri kadar sulamadığınız zaman ise yapraklarında ve dallarında kurumalar meydana gelir. Kuruma sonrasında ise kök kısımlarda kırılmalar meydana gelecektir. Bitki sulama yöntemleri modern ve geleneksel sulama olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Geleneksel sulama yöntemleri kendi içerisinde 4’e ayrılmaktadır.

Geleneksel sulama yöntemleri içerisinde Karık, Tava, Salma ve Uzun Tava olmak üzere 4’e ayrılmaktadır. Geleneksek sulama yöntemleri ilkel bir yöntemdir. Bu yöntemler toprakta suyun birikmesine yol açmaktadır. Bu durum ise drenaj ve toprakta tuzluluk problemlerini meydana getirmektedir.

Modern sulama yöntemleri Yağmurlama, Mikro Yağmurlama, Sızdırma ve Damla sulama yöntemleri olmak üzere 4’e ayrılmaktadır. Modern sulama yöntemlerine aynı zamanda basınçlı sulama yöntemleri adı verilmektedir. Modern sulama yöntemleri arasında damla sulama en verimli sulama yöntemidir. Çiçeklere verilen az miktarda su, çiçeklerin kurumasını engeller ve çiçeklerin daha kaliteli büyümesini sağlar.

Çiçeklerinizi Sularken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Her çiçek türünün farklı sulama tekniği vardır. Bu nedenle yetiştirdiğiniz çiçeklerin özelliklerini mutlaka bilmeniz gerekmektedir. Ayrıca aynı çiçek türlerinin farklı ortamlarda bakılması sulama düzenlerini değiştirmektedir. Daha sıcak ortamlarda ve bölgelerde yetiştirilen çiçekler terleme nedeniyle sıkça su kaybetmektedir. Bu nedenle bu çiçeklerin sıcak dönemlerde sık sık sulanması gerekmektedir.

Çiçeklerin su ihtiyacı mevsim değişikliğine göre değişmektedir. Çiçeklerin yaz aylarında duydukları su ihtiyacı ile kış aylarında duydukları su ihtiyacı oldukça farklıdır.

Çiçeklerin su ihtiyacı aynı zamanda toprak yapısına göre değişmektedir. Kumlu topraklarda yetiştirilen çiçekler daha geçirgen oldukları için sulama aralıklarının daha kısa tutulması gerekmektedir. Killi topraklarda yetiştirilen çiçeklerin ise sulama aralıklarının daha uzun olması gerekmektedir.

Sulama yapmadan önce çiçeğinizin toprağını kontrol etmeniz gerekmektedir. Su ihtiyacını bu sayede öğrenmiş olursunuz.

Sulama miktarının ve gününün aynı olmasına özen göstermelisiniz. Saksı bitkilerini ve çiçeklerini sularken sulama kabı kullanılması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra suyun oda sıcaklığında bekletilmiş olması gerekmektedir. Çeşmeden alınan suyun direk olarak çiçeğe verilmesi uygun değildir. Bu nedenle bu suyun en az 2 gün oda sıcaklığında bekletilmesi gerekmektedir. Yağmurlu havalarda yağmur suyu ile bitkilerinizi ve çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.

Saksı çiçeklerinin bazı türleri yapraklarının ıslanmasından hoşlanmaz. Nemi seven tropikal çiçeklerin haricinde salon çiçeklerinizi sularken yapraklarını ıslatmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bu durum orkide ve farklı türdeki çiçekler içinde geçerlidir. Sulama yaparken bu tarz çiçeklerin yapraklarına su değdirirseniz eğer çiçeklerin küflenmelerine neden olabilirsiniz.

Sulama zamanının düzenli olması gerekmektedir. Çiçeklerinizi her hafta aynı düzende sularsanız eğer daha sağlıklı gelişim gösterdiklerini gözlemleyebilirsiniz. Su vermeyi unuttuğunuz zaman aniden fazla su vermeniz bitkinizin çürümesine sebebiyet verecektir. Bu nedenle çiçeğinize az miktarda sık aralıklar ile su vermeniz daha doğru olacaktır.

Saksı çiçeklerini sularken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur ise drenaj deliklerinin olmasıdır. Drenaj deliği olmayan saksılar içerisinde fazla su biriktireceği için bu durum bitkinin çürümesine neden olacaktır. Bu nedenle çiçeğiniz saksısının mutlaka drenaj deliğinin olması gerekmektedir. Ayrıca saksıların altında sulama sonrasında biriken suyun alınması gerekmektedir.

Çiçeklerinizi sabahın erken saatlerinde sulamanız gerekir. Bu sulama konusundaki en önemli husustur. Sabahın erken saatlerinde sulanmasının nedeni ise buharlaşmadır. Güneşin kavurucu sıcaklığının hissedildiği saatlerde sulama yapılması bitkiye zarar verecektir. Bunun yanı sıra akşam saatlerinde de sulama yapabilirsiniz.

Sulama yaparken suyun çok soğuk veya sıcak olmaması gerekmektedir.

Çiçeklere Fazla Su Vermenin Zararları

Çiçeklerinizi sularken fazla su vermeniz toprak içerisinde bulunan havanın su ile dolmasına neden olacaktır. Bu durum sonucunda ise çiçek veya bitki kökleri yeteri havayı alamadığı durumda çürüyerek bitkinin veya çiçeğin ölmesine neden olacaktır.

Fazla sulama sonucunda kökler tamamen tembelleşir ve istenilen gelişim elde edilemez. Kökleri hava almayan çiçek ve bitki topraktan istediği besini alamaz. Fazla sulama aynı zamanda bitkinin kök ve gövdesinde hastalıklara neden olur. Bu hastalıklar sonucunda da çiçeğinizi veya bitkinizi kaybedebilirsiniz. Çiçeklerinize aşırı su verdiğiniz zaman yapılan gübrelemeyi süzer ve bitkinin toprağının besleyici özelliğini kaybetmesine neden olur.