Çiçekler Hangi Kısımlardan Oluşur? Görevleri Nelerdir?

Çiçeğin kısımları ve görevleri birbiri ile ilişkili olan bir konudur. Her bir kısmın farklı bir görevi vardır ve bu durum çiçeğin sağlıklı şekilde büyümesini sağlar. Çiçeğin kısımları ve görevleri ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere fen dersleri ile de aktarılmaktadır. Böylelikle küçük yaşlardan itibaren doğa hakkında bilgi sahibi olunması sağlanır. Çiçeklerin kısımları cinsiyete, göreve, köke ve diğer unsurlara göre belirlenir.

Çiçeklerin Kısımları Nelerdir?

Çiçekleri oluşturan kısımların her birinin farklı bir görevi vardır. Bu görevler yerine getirilebildiği müddetçe çiçek yaşamaya devam eder. Ancak çiçeğin kısımlarında herhangi bir hasar, çürüme, hastalık ya da başka bir sorun var ise bu çiçeğin solmasına ve tozlaşma yapamamasına neden olabilir. Çiçeğin kısımları şu şekildedir:

·      Kök

·      Gövde

·      Yaprak

·      Çiçek

·      Çanak yaprak

·      Taç yaprak

·      Erkek organ

·      Dişi organ

·      Çiçek tablası

Çiçek Kökünün Görevleri Nedir?

Çiçeğin kökü, topraktan beslenmeyi sağlayan ana bölgedir. Su, mineraller ve çiçek için yararlı olan tüm ögelerden ilk olarak çiçek kökü beslenir. Çiçeğin türüne göre çiçek kökü, su ve mineraller başta olmak üzere tüm besin ögelerini depolayabilmektedir.

Çiçeğin Gövdesinin Görevleri Nedir?

Çiçek gövdesinin görevleri ise kökün aldığı besinlerin çiçeğe aktarılmasıdır. Çiçeğin su ve minerallere ulaşmasını sağlayan yapısı ile çiçeğin beslenmesini sağlar. Taşıyıcı görevi de olan çiçek gövdesi aynı zamanda çiçeğin doğru pozisyonda kalabilmesine de odaklanır.

Çiçeğin Yapraklarının Görevleri Nedir?

Çiçek yapraklarının görevi boşaltım üstüne kurgulanmıştır. Çiçek yaprakları bitkinin nefes alabilmesini sağlarken aynı zamanda terleme ve boşaltım yapabilmesine de odaklanır. Bitkinin besin oluşturabilmesi için de yapraklara ihtiyaç duyulur.

Çiçeğin Görevleri Nedir?

Çiçeğin görevleri, üremeyi devam ettirmektir. Eşeyli üreme olarak bilinen çiçek üremesi bu bölgede gerçekleşir. Bu sebep ile de içerisinde organları bulunur ve bu organların korunması da çiçeğin görevleri arasındadır. Çiçeklerin kısımlarından biri olan bu ana bölge farklı renk ve türde olabilmektedir. İçerisinde erkek ve dişi organ yer alır.

Çanak Yaprağın Görevleri Nedir?

Çanak yaprağın görevleri çiçeğin korunmasını sağlayan bir bitkidir. Çanak yaprak ile çiçek daha rahat üreme aşamasını gerçekleştirir. Çiçek yaprağı çiçeğin dış kısmında yer alır ve özellikle dış etkenlerden koruma sağlar.

Taç Yaprağın Görevleri Nedir?

Taç yaprağın görevlerinden en önemlisi tozlaşmayı sağlamasıdır. Üremenin gerçekleştiği bölge olması da taç yaprağın önemini arttırır. Çiçeğin üremesini, çoğalmasını ve sağlıklı kalmasını sağlayan bir bölümdür. Taç yaprakları aynı zamanda çiçeğin renkli olan kısmını oluşturur. Nektar bezleri gibi önemli parçalar da taç yaprakta yer alır.

Erkek Organın Görevleri Nedir?

Çiçekte erkek organın görevleri kısımlarına göre genişleyebilmektedir. Erkek organın kısımları şunlardır:

·      Başçık

·      Sapçık

Başçık kısmında polenler salgılanır. Bu bölgede polenler salgılanması sayesinde üreme için hazırlık başlar. Sapçık kısmının tek görevi bulunur ve bu görev başçık kısmının dengede ve ayakta kalmasını sağlamaktır. İki bölümden oluşan çiçeklerdeki erkek organları, üreme için önemli bölümlerdir.

Dişi Organın Görevleri Nedir?

Çiçekte dişi organın görevleri kısımlarına göre değişir. 3 farklı kısmı olan dişi organ, üreme için önemli bir kısımdır. Dişi organın bölümleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

·      Tepecik

·      Dişicik borusu

·      Yumurta

Tepecik kısmına polenler yapışır ve buradan dişicik borusuna bağlanılan bir hat vardır. Yapılan polenlerin yumurtaya iletilmesi noktasında dişicik borusu görevlidir. Yumurta ise erkek organdan alınan ve daha sonra tepecik kısmına yapılan polenlerin, döllemesinin yapıldığı kısımdır. Çiçeklerin kısımları olduğu kadar kısımların da alt bölümleri olabilmektedir. Her bir kısmın farklı özellikleri ve işlevleri vardır.