Cam Güzeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Cam Güzeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Cam güzeli çiçeğinin soyu aslen Afrika’ya dayanır. Afrika kökenli bir çiçektir. Cam güzeli çiçeği halk arasında oldukça yaygın Balsaminaceae ailesinin de en favori çiçeklerinden bir tanesidir. Cam güzeli aynı zamanda kına çiçeği yeni ine çiçeği olarak da bilinir. Cam güzeli çiçeği boylamasına uzayan yaprakları düz hizada tabiri caizse katmer katmer açan bir çiçektir.
Cam Güzeli Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır? Nasıl Topraklar Tercih Edilmelidir?
Cam güzeli çiçeği yetiştirmek istiyorsak toprağının seçimi bu noktada çok önem arz eden konulardan bir tanesidir. Bu konuda cam güzeli çiçeğinin toprağının geçirgenliğini çok iyi geçirgenlik özelliği olması gerekiyor. Cam güzeli çiçeğinin verimli ve güzel görüntüye sahip olması sağlıklı olması için de besin değerinin oldukça yüksek olması gerekir. Bu konuda ekim yaparken saksının en alt tarafına solucan gübresi koyulabilir. Tercih edilen en iyi yöntemlerden de bir tanesidir. Toprağın ise geçirgenliğinin arttırılması için de yardımcı aparatlar kullanılabilir. Saksının içerisine perlit ve ponza taşı bu konuda yardımcı aparatlardır. Perlit ve ponza taşı toprağın geçirgenliği arttırması yanı sıra toprağın nem tutuculuk özelliğinin artmasına da yardımcı olurlar.
Cam Güzeli Çiçeğinin Toprak Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Cam güzeli çiçeği geçirgen ve besin değeri yüksek toprakları sever bunun yanı sıra nemli ortamları da sever. Ama bu demek değildir ki aşırı ve çok fazla sulamak anlamın gelmez. Cam güzeli çiçeğinin toprağı sık sık kontrol edilmeli sulama ihtiyacı varsa sulama işlemi yapılmalıdır. Cam güzeli çiçeğinin sulama ihtiyacı yokken sulama işlemi yaparsak eğer kök çürümesine yaprakların da sararıp dökülmesine sebep olabiliriz.
Cam Güzeli Çiçeği Nasıl Bir Ortamda Bulunmak İster Sever?
Cam güzeli çiçeğinin de isminden anlaşıldığı gibi hatta bu sebeple de isminin cam güzeli olarak da anılmasının sebebi cam güzeli çiçeği cam kenarlarında olmayı ister. Genel olarak serin ortamları severler özellikle bahçeli balkonlarda açık havlı yerde kaldıkları zamanda verimlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Sıcak ortamlarda ise yaprakları turgorunu kaybedip dökülebiliyorlar.
Cam Güzeli Çiçeği Yapısı Nasıldır?
Cam güzeli çiçeği çok kırılgan bir yapıya sahiptir. Yaklaşık olarak boyları 150 santimetreye kadar uzama gösterebilmektedirler. Aynı zamanda da 50 cm kadar da enlemesine genişleyebiliyorlar. Cam güzeli çiçeklerinin bu büyümelerine oranlarda saksı ebatlarının da aynı oranda büyütülmesi gerekir. Cam güzeli çiçeklerinin de önemli sorunlarından bir tanesi sinek iti sorunudur. Bu sorun yaşandığı zaman toprağının değiştirilip bakım yapılması da gerekir.
Cam Çiçeğinin Sorunları (Sinek Biti Sorunu )
Cam güzeli çiçeklerinin de önemli sorunlarından bir tanesi sinek iti sorunudur. Bu sorun yaşandığı zaman toprağının değiştirilip bakım yapılması da gerekir. Neler yapılabilir. Tabi ki de ilaçlama yapılması ilk akla gelen doğru bir yöntemdir. Cam güzeli çiçeklerine kimyasal ilaçlama yapılabileceği ziraat mühendisleri tarafından söylenmiş ir yöntemdir. Yani cam güzeli çiçekleri kimyasal ilaçlamayı kaldırabilen yapıldığı zaman sorun olmadığı etkilenmediği uzmanlar tarafından kanıtlamış bir çiçektir.
Sinek biti sorununda önce toprak değişimi yapılır. Sonrasında cam güzeline kimyasal ilaçlama uygulanır. Hatta bu kimyasal ilaçları az bir miktarda toprak üzerine de uygulanması gerekir. Bu yöntemler uygulanarak cam güzeli çiçeğimizi kurtarabiliriz. Tabi ki de bu işlemler yapılmadan önce cam güzeli çiçeğimizin yapraklarında sinek bitinden dolayı sararmalar hastalıklı yapraklar bulunabilir. Sinek biti bunlara sebep olduğu bilinir.
Cam Güzeli Çiçeğinin Toprak Değişimi
Toprak değişimini de yapmadan önce bu hastalıklı ve sararmış yaprakları kopartarak bitkimizi üzerindeki bu yükten kurtarabiliriz. Yapraklarımızı koparırken el yardımı ile kopartmak çok da önerilmez. Bu bitkiye zarar verme olasılığına sebep olabilir. O yüzden makas yardımı ile bitki yaprağını gövdesinden ayırmak daha doğru bir seçim olur. Bitki iyice kontrol edilerek hastalık görülen tüm yaprakların kopartılarak bitkinin kurtarılması sağlanır. Bunu yapmakta hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Bitkinin tüm yaprakları tek tek kontrol edilir. Minicikte olsa leke olan tüm yapraklar bitkide uzaklaştırılması sağlanır.
Şöyle ki mekanik mücadelenin en önemli ve aynı zamanda birinci basamağı yıkamaktır. Bitkimize baktığımız zaman minik minik jelimsi kısımlar olabilir. Bu sorun olduğu zaman çiçeğinizi bol su altında yıkamanız gerekir. Çiçeğin yapraklarının altını üstünü dallarını bol su ile güzelce yıkayınız. Bu şekilde bitki yapraklarında ve üzerinde bulunan jelimsi sıvıdan kurtulmaya çalıştık. Ve varsa sinekleri de bu şekilde uzaklaştırma işlemi yaptık. Bu çiçek hastalığı halk arasında sinek biti diye de geçse de ziraat mühendisleri tarafından yaprak sineği hastalığı olarak da geçer.
Cam Güzeli Çiçeğinin Bol Çiçek Açması İçin Neler Yapılmalı?
Evet, birçoğumuz evimizde bitki beslemesinin temel sebebi o bitkilerin güzelliğine güzellik katan çiçeklerinin olmasıdır. Evde çiçek açan bir canlı ile yaşamak ona bakmak insana hayat neşesi vermesinin yanı sıra aslında emeklerimizin karşılığını da almış gibi hissettirir. Sizce de doğru değil midir? Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur demiş atalarımız. Önemli olan rasgele den ziyade bilinçli bir şekilde bakım yapmak olacaktır. İşte cam güzeli bitkimizin çiçek açması için hangi doğru yöntemleri uygulamalıyız.
Bitkimizin daha çok çiçek açması için budama işlemi ne başvurmakta fayda vardır. Yan dalların genişleyebilmesi için cam güzeli bitkimizin tepe noktasına budama işlemi uygulamamız gerekir. Bu sayede enlemesine daha çok yayılarak çiçeklenme olasılığında artış gösteririz.
Diğer bir yöntem ise bitkimiz üzerinde daha öncesinde açmış ve solmuş çiçeklerinde koparılması işlemidir. Bu işlem çiçeklerimizin daha çok açmasını sağlayacaktır. Budama işlemi sadece çiçek için değil cam güzeli 2-3 yıl geçtikçe gövdesinde kalınlaşma başlayıp yaşlanma olabiliyor. Bunu önlemek için ve gençleşmesini sağlamak içinde budama işlemi yapılabilir.
Cam Güzeli Çoğaltma İşlemi
Cam güzelinin en kolay işlemlerinden biriside çoğaltma işlemidir. Genellikle yan tarafından yavrular veren bir çiçektir. Diğer adıyla yandan filizler verir. Bu filizleri kökten alıp direk ekme işlemi uygulayarak çoğaltılabilir.
Tohum yöntemi ile de çoğaltma yapılabilir. Gövdesinde oluşan tohumları da alarak çoğaltma işlemi yapılabilir.
Cam Güzeli Bitkisinin Saksı Değişimi
Küçük gelen saksıdan çıkartılan çiçeğin kökündeki fazla toprakların alınması gerekir. Kökerlerine zara vermeden nazik bir şekilde fazla topraktan arındırılır. Bu sayede yeni saksıya da tam yerleşme işlemi sağlanmış olur. saksı boyunu ayarlamak için gerekirse altına taze toprak eklenir. Çiçek yerleştirildikten sonra yanlarına da taze toprak eklenerek saksı değişimi işlemi tamamlanır. Katmerli, salkım şeklinde olan çiçekleri, beyaz, kırmızı ve pembenin tüm tonlarını içerir. Sapları ince ve kırılgandır.
Cam Güzeli Bitkisi Hakkında Genel Bilgi
Ev dekorasyonlarında ve ofis dekorasyonlarında cam kenarlarınız süsleyecek cam güzeli çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Yetişmesi için gerekli olan iklim şartları, toprak ve sulama sağlandığında uzun yıllar cam güzelinin güzel çiçeklerini görmeniz mümkündür. Düzenli bakımları yapılan cam güzeli çiçekleri dört mevsim çiçek açmaktadır. Çok sıcak ya da çok soğuk iklimlerde yetişemeyen cam güzeli her ne kadar ismi cam güzeli olsa da direkt güneş alan alanlarda yaşayamamaktadır. Cam güzelinin yetiştirilme alanları gölge ve nemli alanlar olmalıdır.
İnce ve kırılgan bir gövdeye sahip olan cam güzeli çiçeği 150 cm’e kadar uzayabilir ve 50 cm’e dek genişleyebilir. Cam güzeli çiçeğinin sulanması bakımının en önemli noktaları arasında yer alır. Sık sık sulama isteyen cam güzeli birkaç gün susuz kaldığında sararabilmektedir. Sararan cam güzeli yapraklarını budayarak su ve besin takviyesi yapılmalıdır.
Cam Güzeli Çiçeği Bitkisinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı cam güzeli çiçeği yetiştirmek için saksı toprağınızın besin değeri, vitamin ve mineraller açısından zengin olması çok önemlidir. Cam güzeli çiçekleri çok fazla sulamaya ihtiyaç duymamaktadır. Cam güzeli çiçeklerinin toprakları kuru kaldıkça; haftada bir ila iki haftada bir sulanması önerilir. Cam güzeli çiçeğinize bir sulama düzeni oluşturmanız ve hep aynı günlerde sulama yapmanız bitkinizin sağlıklı gelişimi açısından daha doğru olacaktır. Sulama için kullanılan kap her işlemde aynı ölçüde olmalıdır.
Cam Güzeli Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?
Cam güzeli çeşitleri oldukça fazladır. Farklı cam güzeli çeşitlerinin değişen çiçekleri ve çiçek renkleri bulunmaktadır. Cam güzeli çeşitlerine göre; kırmızı pembe, mor, turuncu, beyaz ve somun renkli çiçeklere sahip olabilmektedir. Cam güzeli çiçeklerinin doğada 500’den fazla türü mevcuttur. Cam güzeli çiçeğinin bazı türleri yılda ortalama 50-60 cm’e dek boy atabilmektedir.
Cam güzeli çiçeğinin çeşitleri, çiçeğin ekim dönemine göre farklılık gösterebilmektedir. Ekim dönemi özenli yapılan cam çiçekleri, farklı renklerde çiçek açabilmektedir. Cam güzeli çiçeğinizi çoğaltmanın birden çok yolu vardır. Çelikleme, kökten ayırma ya da tohumlama yöntemleri ile cam güzeli çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz.
Çelikleme yöntemi ile çoğaltılacak cam güzeli çiçeğiniz için çeliklerin yaz sonunda alınması gerekmektedir. Çelikleme ile ayrılan cam güzeli; suda bekletilerek köklendirilebilir ya da direkt toprağa ekilebilir. Köklerinden ayırarak çoğaltacağınız cam güzeli çiçeğinizi direkt olarak yeni bir saksıya dikebilirsiniz. Köklerinden ayırarak çoğaltma yöntemi oldukça pratik bir yöntemdir ve kısa sürede yeni bir cam güzeli bitkinizin olmasını sağlar.
Cam Güzeli Çiçeği Ne Zaman Ekilmelidir?
Cam güzeli çiçeği tohumlarınız nisan ve mayıs aylarında ilkbaharın başlangıcında dikilir. Doğru koşullar sağlandığında tohumlarınızda 10 gün içerisinde çimlenme görülür. Toplamda bir ila bir buçuk ay sonra cam güzeli çiçeğiniz filizlenerek kendini gösterir. Cam güzeli çiçeğinizi dikmenizin ardından uygun ısı koşullarını sağlamanız gerekmektedir. Dikilen çiçeğinizin filizlenmesi için en uygun oda sıcaklığı 18 derecedir. Altına düşmemesi ya da üstü derecelere çıkmaması çiçeğinizin gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Cam güzeli dayanıklı ve bakımı bir o kadar kolay bir çiçek olmasına karşın hastalanabilmekte ve solabilmektedir. Cam güzeli çiçeğinizi iyi tanıyarak ihtiyaç duyduğu toprağı ve iklimi sağlamanız çiçeğinizin sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlayacaktır.
Cam Güzeli Çiçeği Evde Beslenir mi?
Evinizde cam güzeli bitkiniz soluyor ise bakımında doğru gitmeyen bazı durumlar var demektedir. Cam çiçeğinizin solma sebebi yaygın olarak sulama hatasından kaynaklanmaktadır. Fazla sulama ya da az sulama cam çiçeğinizin yapraklarında solma görülmesine sebep olabilir.
Sulama için ideal bir sulama yöntemi benimsediğinizi düşünüyorsanız cam çiçeğinizin toprağının besin değerleri açısından zengin olup olmadığını değerlendirmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda cam çiçeğinizin saksısı da sulama için elverişli olmayabilir. Uygun delikli saksı modelini seçerek saksınızı fazla sulardan arındırabilir, saksı altına tabak yerleştirerek cam çiçeği köklerinin yeterli kadar su almasını sağlayabilirsiniz.
Cam çiçeğiniz solmaya devam ediyor ve düzelmiyorsa hastalık kapmış olabilir. Cam çiçeğinizin şikâyetlerine uygun ilaçlama yöntemlerini deneyerek çiçeğinizi kurtarabilirsiniz.
Cam Güzeli Çiçeğinin Püf Noktaları
- Katmerli, salkım şeklinde olan çiçekleri, beyaz, kırmızı ve pembenin tüm tonlarını içerir. İç mekân bitkisi olarak da kullanılabilir. Sapları ince ve
- kırılgandır.
- İlkbaharda çiçek açmaya başlar. Bakımı iyi yapılırsa tüm seneyi çiçekli geçirir.
- Cam güzeli nemli ve gölge alanları sever. Düzenli bakım ve besinle bütün yıl boyunca çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
- 150 santimetreye kadar boylanabilir. 50 santimetreye kadar da yayılma gösterebilir.
- Saplarının ince ve çok kırılgan olması hemen hepsinin ortak özelliğidir. Melez türlerinin yaprakları değişik biçimlerde olabilir.
- Çok sıcak iklimleri sevmeyen bir bitkidir. Birkaç gün susuz kalırsa sararan kısımlarını budayın. Su ve besin takviyesi yapın. Böylece bitkinin yeniden canlanmasını sağlayabilirsiniz.
- Sağlıklı gelişim göstermesi için nitelikli bahçe toprağında yetiştirmeniz gerekir. Dayanıklı bir bitkidir. Ama dondan korumanız gerektiğini unutmayın.
- Üretmek için nisan ayında tohumlarını ince bir üretim torfuna ekin. 4-6 hafta sonra küçük saksı ya da keselere, don tehlikesinin bittiği mayıs ayındaysa toprağa dikebilirsiniz.
- Çok sıcak iklimleri sevmeyen bir bitkidir. Birkaç gün susuz kalırsa sararan
- kısımlarını budayın. Su ve besin takviyesi yapın. Böylece bitkinin yeniden canlanmasını sağlayabilirsiniz.