Amarant Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Amarant çiçeği bakımı nasıl yapılır? Amarant çiçeği nedir? Amarant çiçeği özellikleri nelerdir? Amarant çiçeği çeşitleri nelerdir? Amarant çiçeği tüketilir mi? Amarant çiçeğinin faydalara nelerdir? Amarant çiçeği ne için kullanılır? Amarant çiçeği nasıl sulanmalıdır? Amarant çiçeği hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Amarant Çiçeği Nedir?

Amarant çiçeği, Amaranthus çiçeği adıyla da bilinmektedir. Amaranth çiçeği daha çok Çin, Hindistan ve Amerika ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Amaranthus çiçeği, Amaranth bitki ailesine ait bir çiçek türüdür. Doğa Asya ülkelerinde bu çiçek, sebze olarak yetiştirilmektedir. Diğer bölgelerde ise bu çiçek sadece süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Amaranthus çiçeğinin asıl kökeni Yunancaya aittir. Yunanca bir kelime olan Amaranth kelimesinin Türkçe karşılığı solmayan çiçek anlamına gelmektedir.

Ülkemizde amaranth çiçeğine daha çok horoz ibiği adı verilmektedir. Yaygın olarak mor ve yeşil renklerini görebilirsiniz.

Amarant çiçeğinin boyu 30 santimetreye kadar ulaşabilir. Ayrıca 3 metreye kadar da gelişim gösterebilir. Ülkemizde her yıl rahatlıkla yetiştirilen amaranth, ilk olarak Amerika’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Daha sonra ise popüler bir hale gelince ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Çoğunlukla sağlıklı yiyecekler arasında yer alan amaranthus bitkisi, özellikle glutene alerjisi olan hastalar tarafından sıkça kullanılmaktadır.

Amaranthus çiçeğinin pek çok alanda faydalı bir bitki olduğunuz söyleyebiliriz. Bu bitkinin tohumunu yiyeceklere veya salatalara ekleyebilirsiniz. Ayrıca ekmek, krep veya bisküvi gibi fırın yiyeceklerine de katıp bu şekilde de tüketebilirsiniz.

Bu bitkinin faydaları sadece tohumunda değil aynı zamanda yapraklarının da pek çok faydası bulunmaktadır. Yapraklarını birkaç yöntem ile kullanarak pek çok hastalığa karşı direnç sağlayabilirsiniz. Yapraklarını dalından kopardıktan sonra salatalara karıştırıp tüketebilirsiniz. Ayrıca yapraklarını koparıp haşlayarak veya kızartarak da tüketebilirsiniz.

Amarant Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Amaranthus çiçeği, genellikle güneş alan veya yarı gölgeli alanlarda yetiştirilmektedir. Saksıda yetiştireceğiniz zaman mutlaka her bir tohumunun arasında 15 santimetrelik bir boşluk bırakmanız gerekmektedir. Bu sayede çiçeğiniz daha sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.

Amarant çiçeğinin tohumlarını toprağın 2 veya 3 santimetrelik altına ekmelisiniz. Tohumlarını ekerken öncelikle toprağı yeteri miktarda sulamanız gerekmektedir. Tohumlar filiz vermeye başlayınca düzenli olarak sulamayı ihmal etmeyiniz. Çiçeği sularken kesinlikle tohumlara zarar vermeden sulamanız gerekmektedir. Bu bitki türü genellikle ilkbahar ve yaz başlangıcında ekilmelidir.

Amarant çiçeği, hem bitki hem de sebze olarak yetiştirilen bir çiçek türüdür. Ayrıca bu bitki tek yıllık bir bitkidir. Bakımı oldukça kolay ve basittir.

Bakımı konusunda tek yapmanız gereken eksiksiz ve doğru bir şekilde bakım yapmanızdır. Amaranthus çiçeğini yetiştirdiğiniz zaman dikkat etmeniz gereken önemli hususlar vardır. Bunlardan bir tanesi de doğru saksı seçimidir. Amaranthus çiçeğini ekeceğiniz saksının 20 santimetrelik bir büyüklükte olması gerekmektedir. Saksıya toplu bir şekilde ektiğiniz zaman muhteşem bir görüntüsü olacaktır.

Amaranthus çiçeğini toplu ekeceğiniz zaman tohumlar arasında 15 santimetrelik bir mesafe olması gerekir. Toprak seçimi yaparken de kültür toprağı temin etmeniz bu bitki türü için daha doğru olacaktır. Toprağının nitrojen açısından zengin olması ve toprağının hafif geçirgen bir yapıda olması gerekmektedir. Bu çiçek türü bol güneş alan ortamları çok sevmektedir. Bu nedenle bol ışık alan ortamlarda konumlandırılmalıdır. Sıcağa karşı oldukça iyi bir dirence sahip olan amaranthus çiçeğinin sıcak ortamlarda bulunmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Bunun yanı sıra soğuk ve rüzgarlı bir ortamda zarar görebilen bir çiçektir.

Amaranthus çiçeğinin düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını toprağını kontrol ederek anlayabilirsiniz.

Amarant Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

·     Amarant çiçeğinin tohumları %6 veya %10 yağ içerdiğinden kolesterolü düşürme gibi bir etkiye sahiptir.

·     Glutene karşı alerjisi olanlar için bu bitkiyi rahatlıkla tüketebilirler.

·     Bu bitkinin tohumları aynı zamanda Skualen adı verilen tümörlere kan gitmesini engelleyerek kansere büyük oranda direnç göstermektedir.

·     Gebelik döneminde bu bitkiyi tüketirseniz eğer özellikle düşük tehlikesi yaşayanlar için folik asitten daha çok bir etkisi olacaktır.

·     İçerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Bu nedenle bağırsak hareketlerini düzenlemenize yardımcı olacaktır.

·     Bu bitki aynı zamanda lif içerdiği için zayıflamak isteyenler tarafından sıkça tüketilmektedir.

·     Amaranthus çiçeğinin tok tutma özelliği vardır.

·     İçerisinde glikoz oranı oldukça düşük olduğu için şeker hastalarına karşı olumlu bir etkisi olacaktır.

·     Bu çiçeğin ayrıca vücut ve özellikle diş ağrılarına iyi geldiği söylenmektedir.