Altı Delik Olmayan Saksıya Çiçek Nasıl Dikilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Altı delik olmayan saksıya çiçek nasıl ekilir? Altı delikli olan saksı nedir? Altı delikli olan saksıda nelere dikkat edilmesi gerekir? Saksıya çiçek nasıl ekilir? Bitki saksısı nasıl olmalıdır? Hangi çiçekler altı delikli saksılara ekilir? Altı delikli saksının kullanımı nasıl olur? Altı delikli saksı hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Doğru Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Çiçek dendiği zaman aklımıza farklı çiçek türleri gelmektedir. Dünya üzerinde milyonlarca çeşit çiçek türü bulunmaktadır. Ancak bu çiçek türlerinin her birinin farklı bir yetiştirme türü vardır. Her bir çiçek türünü birbirinden ayıran farklı özellikler vardır. Çiçekleri bazıları bahçede yetişirken bazıları ise salonda yetiştirilmektedir. Çiçekler dünyadaki en hassas canlılardır. Bu nedenle bakımı konusunda dikkat etmeniz ve hassas olmanız gerekmektedir.

Çiçeklerde bu dünya üzerinde yaşayan canlı varlıklardan olduğu için bakımına özen göstermeniz gerekmektedir.

Bakımına özen göstermediğiniz zaman çiçeğiniz zamanla solar, güzelliğini kaybeder ve ölür. Bunların yanı sıra çiçek bakımında saksı seçimi de önemlidir. Saksı seçimi doğru yapılmayan çiçek de zamanla canlılığını kaybeder ve ölür. Saksılar çiçeklerin evidir. Bu nedenle çiçeğinizin yapısına ve büyüklüğüne göre doğru bir saksı seçimi yapmanız gerekmektedir.

Örneğin; orkide çiçeğinin saksısı mutlaka diğer çiçekler aynı olmamalıdır. Orkideler normal saksılarda yetişen çiçekler değildir. Çiçekler bir saksı içerisinde ömür boyu yaşam sürmezler. Zamanla saksılarının yenilenmesi ve büyüklüğüne göre yeni bir saksı değişimi yapılması gerekmektedir.

Unutulmaması gereken konulardan bir tanesi de, dışarıda yetiştirilen veya dışarıda yetişen çiçeklerin salon ortamında saksı içerisinde yetiştirilmemesi gerektiğidir. Bu çiçekler saksı içerisinde yetiştirilemez. Bu tarz çiçekler açık hava, bahçe veya arazi gibi yerlerde yetiştirilmelidir.

Saksı seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konulardan bir tanesi ise saksının süsüne veya güzelliğine bakılarak değil, çiçeğin isteğine göre bir saksı seçimi yapılması gerektiğidir. Çiçeğinize uygun olmayan sizin kendi isteğinize göre seçtiğiniz saksılarda çiçekleriniz mutlu olmayabilir ve zamanla çiçekleriniz ölebilir. Örneğin; küçük çiçekle büyük saksılara yerleştirilmelidir. Ayrıca büyük çiçek türlerinin ise küçük saksılara konulmaması gerekmektedir.

Çiçeğe seçeceğiniz saksının çiçeğin boyuna göre olması gerekmektedir. Her çiçek türünün istediği ve tercih ettiği bir saksı çeşidi vardır. Bunun için bakacağınız çiçeğin özelliklerini bilmeniz önemlidir.

Çiçeklerinizin özellikle büyük çiçeklerinizin, saksı içerisinde köklerinin rahat etmesi gerekmektedir. Çiçeklerin hızlı büyümesi için saksı değişimi yapmanız oldukça yanlıştır. Bunun yanı sıra çiçeğinize göre büyük bir saksı tercih etmeniz, çiçeğinizin kök kısmını gelişmesine ve gövde kısmının zayıf kalmasına neden olacaktır. Bu nedenle saksı seçimi yaparken en büyük kural bitkinizin boyutuna göre saksı tercihi yapmanızdır.

Deliksiz Saksı Nasıl Kullanılır?

Saksılar delikli ve deliksiz olmak üzere ikiyi ayrılmaktadır. Deliksiz saksıların kullanımı zordur. Ancak, bazı çiçek türleri deliksiz saksı türlerini tercih etmektedir. Deliksiz saksı kullanırken sulama sırasında çiçeğinizi alttan sulayamazsınız. Saksınızın alt kısmında delikleri olmadığı için sulama yapsanız bile su, çiçeğinize ulaşmayacaktır. Deliksiz saksıları kullanırken yağmurlama sulama tekniğini kullanmanız gerekmektedir.

Bunların yanı sıra çiçeğiniz için hangi sulama yöntemi uygunsa siz yine de uygun olan sulama yöntemini tercih edin. Deliksiz saksı çeşitleri genellikle salon bitkileri olan ve yaprakları büyük olan çiçekler için tercih edilmektedir.

Deliksiz saksı kullanımında yapılan en büyük hata ise saksı altına tabak koymamaktır. Saksınız her ne kadar deliksiz olursa olsun mutlaka altına tabak koymanız gerekmektedir. Ayrıca bu saksı türünde yapılan en büyük hatalardan bir tanesi ise çiçeğinizi fazla sulamaktır. Aşırı sulama yaptığınız zaman saksı ve toprak bu fazla suyu tahliye edemeyeceğinden zamanla çiçeğinizin çürümesine neden olacaktır. Bu nedenle çiçeğinizin sadece toprağı nemli kalacak şekilde sulama yapmanız gerekmektedir.

Deliksiz saksılarda fazla sulama problemi yaşamamak için toprağına bir çubuk veya su ölçer yerleştirebilirsiniz.