Ajuga Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Ajuga çiçeği bakımı nasıl yapılır? Ajuga çiçeği çeşitleri nelerdir? Ajuga çiçeğinin özellikleri nelerdir? Ajuga çiçeği nasıl sulanmalıdır? Ajuga çiçeğinin toprak değişimi nasıl yapılır? Ajuga çiçeğinin anavatanı neresidir? Ajuga çiçeği nasıl konumlandırılmalıdır? Ajuga çiçeği hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Ajuga Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ajuga çiçeği, özellikle çim yerine tercih edilen yer örtücü bir bitki çeşidi olarak bilinir. Ajuga bitkisi özellikle süs bahçesi olarak dizayn edilen bahçe kenarları için kullanılmaktadır. Bu çiçeğin bakımı oldukça kolaydır. Ajuga çiçeğini çim biçme makinesi ile kısaltmanız mümkündür. Yer örtücü olarak bilinen bu bitki çeşitleri, sarılıcı, örtücü ve yayılıcı bodur bitkiler olarak bilinmektedir.

Ajuga çiçeği, odunsu ve otsu bir bitkidir. Bu nedenle her daim yeşil kalan ve bahçenizi bir çim gibi saran bir bitkidir. Ajuga çiçeği ülkemizde mayasıl bitkisi olarak bilinmektedir.

Ajuga Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Ajuga çiçeği, bir diğer adıyla mayasıl bitkisi yer örtücü bir bitki türü olarak bilinmektedir. Fonksiyonel olarak erozyonu önleyen bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda yağmur sularını ise absorbe etmektedir. Bu nedenle bu bitki türünü özellikle meyilli arazilerde sıkça görmeniz mümkündür. Ajuga çiçeği, ışığın geçmesini engelleyerek bulunduğu ortamdaki yabancı ot kontrolünü sağlamaktadır.

Ajuga çiçeği aynı zamanda ses trafiğinin yoğun olduğu ortamlarda da sesleri absorbe ederek ortamdaki gürültünün azalmasına yardımcı olur.

Bunların yanı sıra yaymış olduğu yeşil örtüsü ile topraktaki buharlaşmayı önlemektedir. Çürüyen bitki yaprakların artık olmasını sağlayarak toprağın yenilenmesine katkı sağlamaktadır. Mayasıl bitkisi dibinde diğer bitkilerin artıkları çürür ve yer solucanları tarafından bu çürükler toprağa karışmaktadır. Bu bitki türü aynı zamanda estetik olarak peyzaj kalitesini de artırmaktadır. Güzel rengi sayesinde bulunduğu mekana ayrı bir güzellik kazandırmaktadır.

Ajuga Çiçeği Nerede Yetiştirilmektedir?

Ajuga çiçeği, yaz aylarının gelmesi ile birlikte çiçek açmaya başlamaktadır. Oldukça güzel ve renkli bir çiçeğe sahiptir. Ülkemizde bilinen 11 ayrı türü bulunmaktadır. Kendi başına doğada yaşayabilen bitki türleri arasında yer alır. Yarı odunsu yapısı olan Ajuga çiçeği, dikkat çekici minik çiçekleri ile oldukça hoş bir görüntüye sahiptir.

Ajuga çiçeği büyüdüğü zaman yaklaşık olarak 30 santimetre boyuna kadar gelebilmektedir.

Ajuga Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?

Ajuga çiçeğinin 9 ayrı çeşidini sizler için aşağıda özellikleri ile birlikte sıraladık. Ülkemizde bulunan 9 ayrı çeşidi kısaca şu şekildedir;

Ajuga Laxmannii: Uzun ömürlü bir bitki olan ajuga laxmannii, ipeksi ve tüylü bir bitkidir. Yaprakları basık tüylü ve tabana yakın olan kısmı diktörgen yapıda yumurta şeklindedir. Çiçeklerin gövde kısmından daha uzundur.

Ajuga Orientalis: Gövdesi kısa ve grimsi rengindedir. Yapısı ise yünlü ipek ve sürünücü olmayan bir gövdeye sahiptir. Yer örtücü bitki çeşitleri içerisinde yer alır ve gövde yaprakları çiftlidir. 30 santimetreye kadar boyları olabilir.

Ajuga Pyramidalis: Bu çiçeğin kökeni Avrupa’dır. Çiçeklerini ilkbahar ve yaz ortasında açmaktadır. Çiçekleri renkleri mavidir. Büyüdükleri zaman yaklaşık olarak 15 santimetrelik bir boya kadar gelebilmektedir. Kenarları ise hafif dişli ve yeşildir.

Ajuga Reptans(Atropurpurea): Çiçeklerini Nisan ve Mayıs aylarında açmaktadır. Yaprakları ise kırmızı renktedir. Çiçeklerinin renkleri ise mavidir. Büyüdüğü zaman boyu 15 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Balçık topraklarda yetişmektedir.

Ajuga Reptans(Gevensis): Bu çiçek türü ülkemizde Trabzon’da yetişmektedir. Yapraklarının rengi açık yeşildir. Yapraklarının yapısı ise sivri ve yoğun bir çiçeğe sahiptir. Ajuga çiçeğinin bir türü olan bu çiçek türünün yoğun çiçekleri vardır.

Ajuga Reptans (Metallica Reptans): Çiçeklerinin rengi mavidir. Yapraklarının rengi ise kırmızı ve purpur rengindedir. Oldukça hızlı bir gelişim gösterir ve boyları 12 santimetreye kadar çıkabilmektedir.

Ajuga Reptans(Multicolor): Çiçeklerinin renkleri mavidir. Yapraklarının rengi ise bronzdur.

Ajuga Reptans(Pink Spires): Çiçeklerinin renkleri maviden pembeye kadar değişebilen bir çiçek türüdür. Renk tonları oldukça gösterişlidir. İlkbahar aylarının gelmesi ile birlikte çiçeklenmeye başlamaktadır. Gelişim gösterdiklerinde 15 santimetreye kadar boyları uzayabilmektedir.